elΛεωφόρος Αλεξάνδρας 171, Αθήνα 210 64 09 000info@agsavvas-hosp.gr

Βιοχημικό

Παρουσίαση του Βιοχημικού Τμήματος
Αρχική > Βιοχημικό

Βιοχημικό Τμήμα

Προϊσταμένη Τμήματος : Κούρτη Αναστασία-Έλλη
210 6409341
biochemistry@agsavvas-hosp.gr
Βιολόγος : Καραγιάννη Βενετία
210 6400338
biochemistry@agsavvas-hosp.gr
Χημικός : Λυκόκα Ελένη
210 6400338
biochemistry@agsavvas-hosp.gr
Χημικός: Παπανδρέου Αικατερίνη
210 6409341
biochemistry@agsavvas-hosp.gr
Βιοχημικός: Πιπεράκη Κάλλια
210 6409341
biochemistry@agsavvas-hosp.gr
Βιολόγος: Σακελλαρίδης Χριστόφορος
210 6400338
biochemistry@agsavvas-hosp.gr

Στους σκοπούς του Βιοχημικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» περιλαμβάνονται:
• Η διεκπεραίωση εξετάσεων Κλινικής Χημείας, Δεικτών Καρκίνου και Αναιμίας, Επιπέδων Φαρμάκων και Ορμονών, Ηλεκτροφόρησης Πρωτεϊνών και Γλυκοζυλιωμένης Αιμοσφαιρίνης σε βιολογικά υγρά, για τους εσωτερικούς ασθενείς του Νοσοκομείου και του ΚΗΝ (Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Ν. Κούρκουλος») καθώς και για αυτούς που προσέρχονται ως εξωτερικοί.
• Η εκπαίδευση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών Ιατρικής, Χημείας, Βιολογίας κλπ Πανεπιστημίων, ΙΕΚ κ.ά.

Το Τμήμα είναι διαπιστευμένο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) και λειτουργεί από το 2004 σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κάθε φορά εγκεκριμένου Διεθνούς Προτύπου για τα Κλινικά Εργαστήρια (αρχικά με το ΙSO 17025, από το 2007 με το ΙSO 15189:2007 και από το 2015 με το ΕΛΟΤ ΕΝ ΙSO 15189:2012). Η ποιότητα των μετρήσεων ελέγχεται καθημερινά με τον Ενδοεργαστηριακό Έλεγχο Ποιότητας, και ανά τακτά χρονικά διαστήματα με τον Διεργαστηριακό Έλεγχο Ποιότητας που παρέχουν διεθνώς αναγνωρισμένα Εργαστηριακά Συστήματα. Σημειώνεται ότι ήταν το πρώτο Βιοχημικό Εργαστήριο Δημόσιου Νοσοκομείου που διαπιστεύθηκε με Υπεύθυνη Ποιότητος και Διευθύντρια του Τμήματος την Δρ. Αγγέλα Φερδερίγου.

 

Το προσωπικό είναι εκπαιδευμένο σε αυτό το Διεθνές Πρότυπο και ευαισθητοποιημένο όσον αφορά την Ποιότητα όλων των Διαδικασιών που εκτελούνται στο Τμήμα, (προαναλυτικών, αναλυτικών και μετα-αναλυτικών). Όλο το προσωπικό ενημερώνεται, εκπαιδεύει και εκπαιδεύεται περιοδικά βάσει ετησίου προγράμματος και τα μέλη του είναι τα εξής:
• Δρ Κούρτη Νέλλη, Βιολόγος (Διευθύντρια)
Επιστημονικό Προσωπικό :
• Δρ Παπανδρέου Αικατερίνη, Χημικός (Υπεύθυνη Ποιότητας)
• Λυκόκα Ελένη, Κλινικός Χημικός Μsc, EuSpLM *(No 241) από το 2006
• Πιπεράκη Κάλλια, Βιοχημικός, EuSpLM * (No 310) από το 2006
• Δρ Καραγιάννη Βενετία, Βιολόγος (Ενδοκρινολογικό Εργαστήριο)
• Σακελλαρίδης Χριστόφορος, Βιολόγος (Ενδοκρινολογικό Εργαστήριο)
*European Specialist in Laboratory Medicine

Παρασκευαστές:
• Δέδε Αλέκα
• Νούμτα Βίκυ
• Γκίκα Ευτυχία
• Πέτρη Έφη
• Σωτηρακοπούλου Μαριάννα
• Φαρμάκη Γωγώ
• Καναβά Κέλλυ (Ενδοκρ. Εργ.)
• Ρόδα Μαριάννα (Ενδοκρ. Εργ.)

Για τον περιορισμό του προ-αναλυτικού σφάλματος και την εύρυθμη λειτουργία του Βιοχημικού Εργαστηρίου, δίδονται οι ακόλουθες γενικές οδηγίες για τους εξωτερικούς ασθενείς.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΑΙΜΑΤΟΣ
1. Ο ασθενής κλείνει ραντεβού μέσω του τηλεφωνικού αριθμού 14500
2. Η αιμοληψία γίνεται μεταξύ 8-10 π.μ. στο χώρο των εξωτερικών αιμοληψιών
3. Η αιμοληψία να γίνεται μετά από 12ωρη νηστεία
4. Το αίμα λαμβάνεται πριν ο ασθενής υποβληθεί σε κάποια θεραπευτική ή διαγνωστική διαδικασία
5. Για τα επίπεδα Φαρμάκων απαιτούνται οδηγίες από τον θεράποντα ιατρό

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΟΥΡΩΝ 24ώρου /12ώρου
Η σωστή και ακριβής συλλογή των ούρων είναι απαραίτητη για να έχουμε τα πραγματικά αποτελέσματα της εξέτασής σας.
1. Πριν αρχίσετε να συλλέγετε τα ούρα στο ειδικό δοχείο, που προμηθεύεστε από φαρμακείο, πρέπει να ουρήσετε, χωρίς όμως να συλλέξετε τα ούρα αυτά. Από την στιγμή αυτή αρχίζει η συλλογή των ούρων.
2. Αν η συλλογή ούρων είναι 24ώρου η διαδικασία αυτή αρχίζει στις 7 π.μ. της πρώτης ημέρας έως και 7 π.μ. της επόμενης ημέρας που θα γίνει η τελευταία ούρηση.
3. Αν η συλλογή ούρων είναι 12ώρου, γίνεται η ίδια διαδικασία αλλά ξεκινάει το απόγευμα, 7 μ.μ. της πρώτης ημέρας έως και το πρωί 7π.μ της επόμενης ημέρας όπου θα γίνει η τελευταία ούρηση.
4. Στο διάστημα αυτό των 12 ή 24 ωρών είναι απαραίτητο να μαζέψετε όλα τα ούρα σας στο ειδικό δοχείο, χωρίς να παραλείψετε καμία ούρηση και να τα προσκομίσετε στο εργαστήριο.
Σημείωση: Κατά τη διάρκεια της συλλογής των ούρων 24ώρου ή 12ώρου, το δοχείο συλλογής φυλάσσεται στο ψυγείο στους 2-8°C.
Αν έχετε προμηθευτεί τα ειδικά σωληνάρια-περιέκτες, συνεχίζετε ως εξής:
5. Μετράτε με προσοχή και ακρίβεια τα ούρα που έχετε μαζέψει στο ειδικό (μεγάλο) δοχείο. Το δοχείο αυτό έχει στην εξωτερική του πλευρά υποδιαιρέσεις (γραμμές) που δείχνουν την ποσότητα των ούρων που περιέχει. Αν τα ούρα σας είναι περισσότερα από την χωρητικότητα του ειδικού δοχείου τότε μετριέται και ο όγκος της επιπλέον ποσότητας και προστίθεται .
6. Στη συνέχεια, αφού βγάλετε το προστατευτικό πώμα από τα ειδικά σωληνάρια- περιέκτες που σας έχουμε προμηθεύσει, αναρροφάτε από το ειδικό δοχείο όπου έχετε συλλέξει τα ούρα, τόση ποσότητα ούρων, όσο να γεμίσει ο κάθε περιέκτης. Κλείνετε ξανά με το καπάκι και σπάτε το έμβολο που εξέχει στο πίσω μέρος.
7. Τέλος σημειώνετε στην ετικέτα κάθε σωληναρίου:
• Το ονοματεπώνυμό σας
• Την ποσότητα των ούρων που έχετε συλλέξει(π.χ. 1000cc,1800 cc κλπ.)
• Εάν τα ούρα είναι από συλλογή 12ώρου ή 24ώρου και
• Την ημερομηνία
8. Για λόγους ασφαλείας θα γεμίζετε δύο (2) σωληνάρια –περιέκτες. Τα σωληνάρια αυτά θα φέρετε μαζί σας , για τις εξετάσεις που χρειάζονται, και όχι όλα τα ούρα.
9. Τέλος ,αδειάζετε τα υπόλοιπα ούρα που δεν χρειάζονται, πλένετε με απορρυπαντικό και ξεπλένετε καλά με νερό το μεγάλο δοχείο, όπου τα είχατε συλλέξει και το φυλάσσετε για επόμενη χρήση.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΓΙΑ
ΣΑΚΧΑΡΑΙΜΙΚΗ ΚΑΜΠΥΛΗ Ή ΚΑΜΠΥΛΗ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ
• Για 3 ημέρες πριν από τη δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη ο ασθενής θα πρέπει να διατρέφεται φυσιολογικά, χωρίς περιορισμούς σε υδατάνθρακες (πάνω από 150 g υδατανθράκων ημερησίως), να μην καταναλώνει οινοπνευματώδη ποτά και να διατηρεί την καθημερινή σωματική του δραστηριότητα.
• Φάρμακα που μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα θα πρέπει να διακοπούν 3 ημέρες πριν από τη δοκιμασία (αντισυλληπτικά, ορμόνες, διουρητικά θειαζίνης, ινσουλίνη, αντιδιαβητικά, σαλικυλικά κλπ.).
• Πρέπει ο ασθενής, πριν από τη διαδικασία, να πάρει σαφείς εντολές για τη φαρμακευτική του αγωγή από τον θεράποντα ιατρό του.
• Δεν θα πρέπει να συνυπάρχει οξεία νόσος, εμπύρετη κατάσταση ή λοίμωξη.
• Ο ασθενής πριν τη δοκιμασία θα πρέπει να κάνει ολονύκτια νηστεία 12 ωρών (πάνω από 8 ώρες και όχι περισσότερο από 16 ώρες) και κατά την περίοδο αυτή καθώς και σε όλη τη διάρκεια της δοκιμασίας επιτρέπεται να καταναλώνει μόνο νερό. Η δοκιμασία θα πρέπει να γίνεται μεταξύ 7 και 9 π.μ.
• Ο ασθενής θα πρέπει να αναπαυθεί καθισμένος τουλάχιστον για 15 λεπτά πριν από την πρώτη αιμοληψία. Κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας δεν θα πρέπει να καπνίζει ή να υπόκειται σε καταστάσεις που προκαλούν άγχος.
• Το «ρόφημα της γλυκόζης» ετοιμάζεται με τη διάλυση της ποσότητας που έχει ορίσει ο θεράπων ιατρός (συνήθως 75g για ενήλικες) σε 300ml νερό και πρέπει να καταναλωθεί εντός 5min.
• Ως χρόνος έναρξης για τη χρονομέτρηση της δοκιμασίας λαμβάνεται η έναρξη κατανάλωσης του διαλύματος της γλυκόζης.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΟΡΜΟΝΩΝ
• Για τις μετρήσεις ορμονών θυρεοειδούς, εάν ο εξεταζόμενος λαμβάνει σχετική φαρμακευτική θεραπεία, συνιστάται να λάβει τη φαρμακευτική του αγωγή μετά την αιμοληψία και να ενημερώσει το εργαστήριο για το ποια φάρμακα λαμβάνει.
• Για τις ορμόνες του μηνιαίου κύκλου θα ζητηθεί από το εργαστήριο η ημερομηνία έναρξης της τελευταίας περιόδου.
• Για την εξέταση κορτιζόλης θα πρέπει να δηλωθεί στο εργαστήριο εάν ο εξεταζόμενος έχει λάβει δεξαμεθαζόνη.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΜΟΛΗΠΤΕΣ:

Το δείγμα αίματος για όλες τις μετρήσεις των παραμέτρων συλλέγεται σε βιοχημικά φιαλίδια (κίτρινο καπάκι, με επιταχυντή πήξης). Εξαιρούνται οι εξετάσεις της Γλυκοζυλιωμένης Αιμοσφαιρίνης, της ACTH και της ρενίνης, για τις οποίες η συλλογή γίνεται σε φιαλίδιο γενικής αίματος (μωβ καπάκι. με αντιπηκτικό).

Ακολουθεί κατάλογος των εξετάσεων που διενεργούνται από το Βιοχημικό Τμήμα και έχουν αξιολογηθεί και διαπιστευθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) με το Πιστοποιητικό με Αρ. 1227, κατά ΕΛΟΤ EN ISO 15189:2012

Ακολουθεί κατάλογος των λοιπών εξετάσεων που διενεργούνται από το Βιοχημικό Τμήμα. Στόχος του Τμήματος είναι η σταδιακή ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων εξετάσεων στο πεδίο εφαρμογής της Διαπίστευσης, καθώς και η διεύρυνση ή/και η ανανέωσή τους, ώστε να εξυπηρετείται αρτιότερα η κλινική πράξη.

Εξετάσεις/παράμετροι
Μετατρεπτικό ένζυμο αγγειοτενσίνης (ACE) Πρωτεΐνη ούρων/ENY
Αντιθυρεοσφαιρινικά Αντισώματα (Anti-TG) Αντιμικροσωμιακά Αντισώματα (Anti-TPO)
Θυλακιοτρόπος Ορμόνη (FSH) Ωχρινοτρόπος Ορμόνη (LH)
Αδρενοκορτικοτροπίνη (ACTH) πλάσματος Καλσιτονίνη (hCT)
Οιστραδιόλη (E2) Προγεστερόνη (PRG)
Προλακτίνη (PRL) Τεστοστερόνη
β-Χοριακή Γοναδοτροπίνη (β-ΗCG) Κορτιζόλη
Θειϊκή Δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEAS) Παραθορμόνη ολική (PTH intact)
Φυλοσυνδετική σφαιρίνη (SHBG) 25-OH Βιταμίνη D ολική
Ινσουλίνη C-Πεπτίδιο
Οστεοκαλσίνη Ρενίνη πλάσματος
Γαστρίνη Ελεύθερη Τεστοστερόνη
17-OH Προγεστερόνη Αλδοστερόνη
Δ4 Ανδροστενεδιόνη