elΛεωφόρος Αλεξάνδρας 171, 11522, Αθήνα 210 64 09 000info@agsavvas-hosp.gr
SAINT SAVVAS ONCOLOGY HOSPITAL, Alexandras Ave. 171, 11522, Athens-Greece

Παθολογοανατομικό

Παρουσίαση του Παθολογοανατομικού Τμήματος
Αρχική > Παθολογοανατομικό

Παθολογοανατομικό Τμήμα

Επιστημονικά Υπεύθυνη
Διευθύντρια : Αρνογιαννάκη Νίκη
biopsies@agsavvas-hosp.gr
Ιατροί Τμήματος
Διευθύντρια : Λάκκα Άννα
biopsies@agsavvas-hosp.gr
Διευθυντής : Παπακωνσταντίνου Λεωνίδας
biopsies@agsavvas-hosp.gr
Διευθύντρια : Χάλντη Λούμπνα
biopsies@agsavvas-hosp.gr
Επιμελήτρια Α' : Αρκουμάνη Ευδοκία
biopsies@agsavvas-hosp.gr
Επιμελήτρια Α' : Σκαφίδα Ευαγγελία
biopsies@agsavvas-hosp.gr
Επιμελήτρια Β' : Γαζαλίδου Μαρία
biopsies@agsavvas-hosp.gr

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
Ασθενείς με νοσηλεία (εσωτερικοί) και ασθενείς σε πρωϊνό ή ολοήμερο ιατρείο:
Τρίτη και Τετάρτη 11.00 -13.00 στο τηλέφωνο 2106409393

ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ
Ασθενείς με νοσηλεία: Από τον θεράποντα ιατρό.
Ασθενείς σε πρωϊνό εξωτερικό ιατρείο και ασθενείς ολοήμερων (απογευματινών) ιατρείων οι οποίοι δεν επιβαρύνονται με επί πλέον χρέωση: Από την γραμματεία των εξωτερικών ιατρείων.
Ασθενείς ολοήμερων ιατρείων οι οποίοι επιβαρύνονται με επί πλέον χρέωση θα ενημερώνονται από τους ιατρούς του Εργαστηρίου και θα παραλαμβάνουν την ιστολογική τους από το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο (υπόγειο) κάθε Δευτέρα – Τετάρτη – Πέμπτη 15.00 -18.00.
Σημείωση
– Δεν επιτρέπεται ενημέρωση για τα αποτελέσματα από τη Γραμματεία.
– Απαγορεύεται αυστηρά η αποστολή των αποτελεσμάτων, σε οποιονδήποτε, μέσω email.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Το Ελληνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο (Ε.Α.Ι) ήταν το πρώτο στον Ελλαδικό χώρο και ανάμεσα στα ελάχιστα Αντικαρκινικά κέντρα ολοκλήρου του κόσμου κατά την ίδρυσή του το 1935 από τον εμπνευσμένο Καθηγητή και Ακαδημαϊκό Αριστοτέλη Κούζη με συμπαραστάτες μία σειρά επιφανών Επιστημόνων και Ακαδημαϊκούς της εποχής εκείνης ως και με σημαντική συμμετοχή του σωματείου «Χριστιανική Κοινωνική Ενωσις».
Το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο (ΠΕ) ήταν ανάμεσα στα πρώτα πέντε Επιστημονικά Εργαστήρια του Ε.Α.Ι και ανάμεσα στα πρώτα Παθολογοανατομικά Εργαστήρια της χώρας μαζί με εκείνα του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και του «Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού».
Το ΠΕ λειτούργησε για πρώτη φορά το 1938 με την επωνυμία «Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής και Πειραματικής Παθολογίας με Διευθυντή τον εξαίρετο ιατρό κ.Αλέξανδρο Συμεωνίδη, ο οποίος μετέπειτα ανεκηρύχθη Καθηγητής στην έδρα της Παθολογικής Ανατομικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Με την αντίσταση της Ελλάδας εναντίον του άξονα, η δυναμική του ιδρύματος συγκεντρώθηκε στον αγώνα με επίταξη μέρους του κτιρίου και περιορισμό του νοσηλευτικού του έργου.
Με την απελευθέρωση της χώρας μας το 1945, άρχισε η ανασύσταση του ιδρύματος με αρωγούς την οργάνωση UNRA και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.
Στις 10 Οκτωβρίου 1947 γίνεται επανέναρξη της λειτουργίας του ΠΕ μετά του Κυτταρολογικού Εργαστηρίου με πρώτο Διευθυντή το 1962, τον αείμνηστο Ν.Ξ.Παπαχαραλάμπους τον μετέπειτα Καθηγητή μας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εξέχουσα επιστημονικοκοινωνική προσωπικότητα.
Το Εργαστήριο ευρίσκετο στον β΄όροφο και αποτελείτο από τρία δωμάτια.
Το 1961 το Π.Ε μεταφέρθηκε σε τρία δωμάτια στον υπόγειο χώρο του νοσοκομείου όπου παραμένει έως και σήμερα με περισσότερους όμως χώρους και πρόσφατα ανακαινισμένους (2016).

Από το εν λόγω Εργαστήριο εξελίχθηκαν και συνέχισαν Ακαδημαϊκή πορεία η Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αλλά και Πρύτανις, κ.Νίκη Ι.Αγνάντη, η οποία επικύρωσε την Ελληνική Παθολογοανατομική παρουσία στο διεθνές γίγνεσθαι, ο κ.Μπονίκος Διονύσιος και η κ.Βασιλική Ζολώτα, αμφότεροι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, κ. Αναστασία Κωνσταντινίδου Καθηγήτρια Παθολογογικής Ανατομικής στο ΕΚΠΑ, κ. Υπατία Δούση Καθηγήτρια Ιστολογίας στο ΕΚΠΑ.
Σημαντικές οι παρουσίες των εκάστοτε Διευθυντών του Εργαστηρίου κ.Κ.Καραϊωσηφίδη, κ.Κ.Κλαουδάτου, κ.Ν.Αποστολίκα.

ΠΟΙΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Ο όρος «Παθολογική Ανατομική» προέρχεται από τις λέξεις Πάθος και Λόγος και είναι η ειδικότητα που μελετά το αίτιο, την παθογένεια, τις μορφολογικές και λειτουργικές αλλαγές των κυττάρων, ιστών και οργάνων σε κάθε νόσο.
Η Παθολογική Ανατομική έχει διανύσει μεγάλη πορεία από την απαρχή της στην Ευρώπη πριν 252 χρόνια, είναι δε εκείνη η ειδικότητα που αποτελεί την γέφυρα ανάμεσα στην Κλινική Ιατρική και τις Βασικές Επιστήμες.
Ο Παθολογοανατόμος συμβάλλει στις διάφορες φάσεις της αντιμετώπισης του ασθενούς:
Α) Προεγχειρητικά: Βιοψία δια βελόνης (FNB),
Β) Διεγχειρητικά: Ταχεία βιοψία, δια της οποίας καθορίζεται η ύπαρξη ή μη κακοήθειας στο αποσταλέν υλικό ως και ο καθορισμός υγιών χειρουργικών ορίων προκειμένου να τροποποιηθεί η χειρουργική επέμβαση,
Γ) Μετεγχειρητικά: Επεξεργασία μονιμοποιημένου σε φορμόλη χειρουργικού παρασκευάσματος και μικροσκόπιση /τελική διάγνωση και
Δ) στην διάγνωση της /των υποτροπών της νόσου.
Η Παθολογοανατομική ή Ιστολογική εξέταση ή η βιοψία, όπως ευρέως είναι γνωστή, αποτελεί την ακριβέστερη, κρισιμότερη και πλέον καθοριστική διαγνωστική μέθοδο της Ιατρικής Επιστήμης και επιτελεί τον σημαντικότερο ρόλο για την περαιτέρω σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση του ασθενούς.
Βασική υποχρέωση του Παθολογοανατόμου που εξετάζει το νεόπλασμα και θα υπογράψει την ιστολογική έκθεση είναι να καταγράψει τα εξής σημαντικά στοιχεία: α) Ιστολογικός τύπος,
β) Βαθμός κακοηθείας, γ) Στάδιο. Οι εν λόγω πληροφορίες μαζί με τα κλινικά ευρήματα είναι απαραίτητες για τον καθορισμό της καταλληλότερης, στοχευμένης, εξατομικευμένης θεραπείας για τον εκάστοτε ασθενή αλλά ταυτόχρονα αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την πρόγνωση της νόσου.
Βεβαίως, η ιστολογική διάγνωση δεν αφορά μόνον νεοπλασίες αλλά οποιαδήποτε παθολογία του ανθρώπινου οργανισμού ή φλεγμονή οργάνων.
Οι Παθολογοανατόμοι σε συνεργασία με τους Βιολόγους μέσω μοριακών μεθοδολογιών εκτιμούν την έκφραση βιομορίων τα οποία είναι καθοριστικά για την επιλογή θεραπείας των ασθενών
Εν κατακλείδει, ο Παθολογοανατόμος, ανέκαθεν, βρίσκεται στο κομβικό σημείο της διάγνωσης και του καθορισμού των προγνωστικών –προβλεπτικών δεικτών, μοριακών και μη, προκειμένου να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη και υψηλού επιπέδου θεραπεία των ασθενών (στοχευμένη θεραπεία).
Σήμερα, η Παθολογική Ανατομική είναι από τις ταχύτατα εξελισσόμενες ειδικότητες χρησιμοποιώντας της Τεχνολογία και διευρύνοντας τα πεδία της: Μοριακή Παθολογική Ανατομική, Ψηφιακή Παθολογική Ανατομική, Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ σε αυτή στηρίζεται μεγάλο μέρος της έρευνας στην Ιατρική.

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ «ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ»

Το Π.Ε του «ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ» διευθύνεται από την Επιστημονικά Υπεύθυνη Διευθύντρια Νίκη Αλεξ. Αρνογιαννάκη, MD.PhD και στελεχώνεται: από πέντε επι πλέον μόνιμους ιατρούς, και δυο (2) Επικουρικoύς ιατρούς:
Χαλντη Λούμπνα, Διευθύντρια MD, PhD
Σιμοπούλου Σοφία, Διευθύντρια MD, PhD
Αρκουμάνη Ευδοκία, Επιμελήτρια Α΄, MD, PhD
Σκαφίδα Ευαγγελία, Επιμελήτρια Α΄, MD
Γαζαλίδου Μαρία, Επιμελήτρια Β΄, MD
Αρναούτη Μαρία, Επικουρικός ιατρός MD
Μπότη Ευαγγελία, Επικουρικός ιατρός MD
Δύο (2) Βιολόγους:
Σωτηριάδου Νεκταρία PhD (Ανοσοβιολογία)
Παπαχριστοπούλου Γεωργία PhD, MSc (Μοριακή βιολογία)
Οκτώ (8) Τεχνολόγους Ιατρικών Εργαστηρίων:
Καραμαλέγκος Αντώνιος
Μπούρδαλου Μαρία
Παπαπέτρου Γεωργία
Νταμπαράκη Αντωνία
Τσίρου Ελένη
Βολακάκη Μαρία
Σταυρουλάκη Πελαγία
Ιωάννου Αικατερίνη
Δύο (2) Γραμματείς:
Μπούρα Υπατία
Πατρικίου Αικατερίνη

Το Π.Ε του «Αγίου Σάββα» είναι εφοδιασμένο με εξοπλισμό που απαιτείται για την σωστή προετοιμασία και διεξαγωγή των ιστολογικών αλλά και των εξειδικευμένων εξετάσεων.
Το Π.Ε είναι μηχανογραφημένο και εξοπλισμένο με μηχανήματα για όλες τις διαδικασίες περάτωσης των εξετάσεων.
Διαθέτει δύο ιστοκινέτες κλειστού τύπου, δύο τράπεζες εργασίας μακροσκοπικής εξέτασης των παρασκευασμάτων με σύστημα εξαερισμού, αυτoματοποιημένο μηχάνημα χρώσεων ρουτίνας και ιστοχημείας και κάλυψης πλακιδίων. Tέσσερα πλήρως αυτοματοποιημένα συστήματα ανοσοϊστοχημείας, (leasing) και εξοπλισμός για in situ υβριδισμού (leasing).
Το Π.Ε συμμετέχει ενεργά στα εβδομαδιαία Ογκολογικά Συμβούλια του Νοσοκομείου καθώς και σε ερευνητικά προγράμματα.
Επίσης, διεξάγονται επιστημονικές εργασίες από τους ιατρούς και Βιολόγους του Εργαστηρίου, οι οποίες ανακοινώνονται ή δημοσιεύονται σε Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια και Ιατρικά περιοδικά.

EΞΕΤΑΣΕΙΣ

– Ιστολογική εξέταση βιοψιών και χειρουργικών παρασκευασμάτων όλων των οργάνων και συστημάτων (π.χ. στομάχου, εντέρου, πνευμόνων, μαστού, προστάτη, λεμφαδένων)
– Παρέχει υπηρεσίες δεύτερης συμβουλευτικής γνώμης, ανασκοπήσεις ιστολογικής εξέτασης, ανοσοϊστοχημικής ή ιστοχημικής εξέτασης.
– Ιστολογική εξέταση βιοψιών οργάνων δια λεπτής βελόνης (FNB)
– Ανοσοϊστοχημική εξέταση τόσο για διαγνωστικούς σκοπούς όσο και για προσδιορισμό προγνωστικών και προβλεπτικών παραγόντων για όλους τους τύπους καρκίνου.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Μοριακός έλεγχος HER2/neu με in situ υβριδισμό για τον καρκίνο του μαστού.
Ανοσοϊστοχημικός έλεγχος μικροδορυφορικής αστάθειας (MSI) σε γαστρεντερικό –γεννητικό σύστημα.
Ανοσοϊστοχημικός προσδιορισμός των πρωτεϊνών PD-L1 και ALK στον μη-μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονος (ΜΜΚΠ).

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

– Η επιλογή των εξετάσεων γίνεται από τον Κλινικό –θεράποντα ιατρό κάθε ασθενούς.
– Το Εργαστήριο παρέχει κατάλληλες πληροφορίες για την αναγκαιότητα διενέργειας επιλεγμένων εξετάσεων απαραίτητων για τις θεραπευτικές επιλογές.
– Δίνει συμπληρωματικές, ερμηνευτικές υποσημειώσεις για το αποτέλεσμα μιας εξέτασης.
– Φροντίζει να ενημερώνει τον κλινικό ιατρό για την αναγκαιότητα και την χρησιμότητα μιας συγκεκριμένης εξέτασης.
– Δίνει οδηγίες για την προετοιμασία του ασθενούς και του δείγματος καθώς και για τους περιορισμούς μιας αιτούμενης εξέτασης.
– Προτείνει την επιλογή υλικού και εξέτασης που θα οδηγήσουν σε αποτελέσματα χρήσιμα για την διάγνωση και τη θεραπεία.
– Το Εργαστήριο ενημερώνει τους Κλινικούς –θεράποντες ιατρούς, για κάθε απόκλιση σύμφωνα με τα κριτήρια αποδοχής δειγμάτων, η οποία ενδέχεται να επηρεάσει το αναλυτικό στάδιο της εξέτασης.
– Το Εργαστήριο δύναται να δώσει συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με τη χρησιμότητα και τα κλινικά διαγνωστικά συμπεράσματα που προκύπτουν από το αποτέλεσμα της εξέτασης.
– Επίσης προτείνει την διενέργεια επιπλέον δοκιμών στο ίδιο δείγμα χρησιμοποιώντας διαφορετική μεθοδολογία με σκοπό την αποτελεσματική τεκμηρίωση του αποτελέσματος.

ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΥΛΙΚΩΝ ΑΠΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Οι εξετάσεις αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε σε υλικό από κύβο παραφίνης, είτε σε υλικό βιοψίας /χειρουργικό παρασκεύασμα κατάλληλα σεσημασμένο, το οποίο βρίσκεται εντός δοχείου με φορμόλη.
Για τη διενέργεια των παραπάνω εξετάσεων ακολουθείται η κάτωθι διαδικασία:
1. Για συμβουλευτική ιστολογική γνωμάτευση, από τους Ιατρούς του τμήματός μας, σε υλικό που εξετάσθηκε αρχικά σε άλλο Εργαστήριο, ο ασθενής θα πρέπει να προσκομίσει τα παρακάτω:
– Ιστολογικά πλακίδια όλων των τομών που εξετάσθηκαν
– Πλακίδια ειδικών χρώσεων (ιστοχημικών ή ανοσοϊστοχημικών) εφόσον έχουν γίνει
– Κύβο ή κύβους παραφίνης από την αντιπροσωπευτικότερη θέση της αλλοίωσης προκειμένου να πραγματοποιήσουμε επιπλέον ειδικές χρώσεις εάν αυτό κριθεί απαραίτητο
– Αντίγραφο της έκθεσης της ιστολογικής εξέτασης.
Το παραπάνω υλικό θα επιστραφεί στον/στην ασθενή μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας από το Εργαστήριό μας. Τα πλακίδια των ειδικών χρώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Εργαστήριό μας θα παραμείνουν στο αρχείο μας.
Το υλικό και ιδιαίτερα τα ιστολογικά πλακίδια που είναι εύθραυστα θα πρέπει να συσκευαστούν με μεγάλη προσοχή, στις ειδικές ανθεκτικές θήκες που διαθέτουν συνήθως τα Παθολογοανατομικά Εργαστήρια. Το υλικό δεν χρειάζεται ψυγείο και μπορεί να παραμείνει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
2. Για διενέργεια ειδικών εξετάσεων απαιτούνται:
– αντίγραφο έκθεσης ιστολογικής εξέτασης
– κύβος παραφίνης από την αντιπροσωπευτικότερη θέση της αλλοίωσης
– ηλεκτρονική συνταγογράφηση της εξέτασης (θα γίνει σε β’χρόνο κατόπιν συνεννοήσεως με τον /την ασθενή από ιατρό του Τμήματος).
– σε περίπτωση εξυπηρέτησης του ασθενούς από άλλο πρόσωπο, θα πρέπει να προσκομίζεται εξουσιοδότηση από τον ασθενή.
Ο κύβος παραφίνης μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης θα επιστραφεί στον ασθενή ή τον θεράποντα ιατρό.