elΛεωφόρος Αλεξάνδρας 171, Αθήνα 210 64 09 000info@agsavvas-hosp.gr

Ουρολογικό

Παρουσίαση του Ουρολογικού Τμήματος
Αρχική > Ουρολογικό

Ουρολογικό Τμήμα

Επιστημονικά Υπεύθυνος
Διευθυντής : Αναγνώστου Θεόδωρος
210 6409240
theoan@hotmail.com
Συντονιστής Δ/ντής : Μπαντής Αθανάσιος
210 6409400
bantis68@otenet.gr
Επιμελητής Α' : Καλογερόπουλος Θεόδωρος
210 6409400
urology@agsavvas-hosp.gr
Επιμελητής Α' : Συνεσίου Μιχαήλ
210 6409400
msynesiou@yahoo.com

Το Ουρολογικό Τμήμα ιδρύθηκε το 1959, από τον Αθανάσιο Μανθόπουλο (1922- 1995) με δύναμη 40 κλινών. Συνεργάτες του Αθ. Μανθόπουλου, πριν το 1985, υπήρξαν οι Ουρολόγοι Πετρόπουλος Κων/νος και Παπαδόγιαννης. Μετά την αποχώρηση του Αθ. Μανθόπουλου το 1992, έγινε ανάθεση της Διεύθυνσης της Κλινικής στον Ρεμπελάκο Απόστολο. Από το 1995 – 2016, η Κλινική διευθύνεται από τον Θάνο Αναστάσιο, κατά το 2017 – 2018 από το Θωμά Αρβανιτάκη και από το 2018-2019 από τον Αναστάσιο Παππά. Από το 2020 μέχρι σήμερα, τα καθήκοντα διεύθυνσης έχει ο Αναγνώστου Θεόδωρος.

Κατά την περίοδο μετά την ένταξη του Νοσοκομείου στο Δημόσιο, ως ΝΠΔΔ (1987), το Ουρολογικό Τμήμα αναπτύχθηκε περαιτέρω, παρέχοντας πλήρη ειδίκευση στην Ειδικότητα της Ουρολογίας σε έξι (6) ειδικευόμενους ιατρούς, εναλλασσόμενους. Δημιουργήθηκαν νέα εξειδικευμένα, διαγνωστικά ή θεραπευτικά, αντικείμενα, όπως Ενδοουρολογίας, Βιοψιών Προστάτου, με τη δωρεά από το Ελληνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο (Ε.Α.Ι.) των 2 μηχανημάτων υπερήχων, το Τμήμα Βραχυθεραπείας Καρκίνου Προστάτου, οι επεμβάσεις Laser (επίσης με δωρεά από Ε.Α.Ι.) και Λαπαροσκοπικής Ουρολογίας, στη νέα ψηφιακή αίθουσα λαπαροσκοπίας που δημιουργήθηκε το 2013 με κονδύλια του προγράμματος ΕΣΠΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ουρολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ», θεωρείται Κέντρο Αναφοράς στον Ουρογεννητικό Καρκίνο, καθώς έχει θεσμοθετήσει τη λειτουργία Ογκολογικού Συμβουλίου, σε συνεργασία με το Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα και τα Τμήματα Ογκολογικής Παθολογίας και άλλες Ειδικότητες.

Υποδέχεται ασθενείς από όλη την χώρα, προσφέροντας υψηλοτάτου βαθμού υπηρεσίες υγείας. Επιπλέον διατηρεί από πολλά έτη, σταθερή επιστημονική παρουσία στα Ουρολογικά δρώμενα, καθώς διατηρεί βάσεις δεδομένων ασθενών ογκολογικών επεμβάσεων ή συμμετέχει σε σημαντικά διεθνή ή ελληνικά, ερευνητικά πρωτόκολλα (λ.χ. PRIAS Study, Pro-Cancer 1 Study, διάφορα πρωτόκολλα φαρμακευτικής βιομηχανίας κ.λπ.).

Στην ουρολογική κλινική του Ν.Α.Σ εκτελείται με επιτυχία όλο το φάσμα των διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων που περιλαμβάνονται στην Ουρολογία. Το τμήμα διαθέτει σύγχρονα μηχανήματα υπερηχογραφίας για την πραγματοποίηση ουρολογικού υπερήχου, αποτελώντας μάλιστα, Κέντρο Πιστοποίησης και Εκπαίδευσης των Ειδικευμένων Ουρολόγων, στη διενέργεια Υπερήχων του Ουροποιητικού, από το Υπουργείο Υγείας.

Σε ό,τι αφορά τις διαγνωστικές πράξεις, αυτές πραγματοποιούνται στα Εξωτερικά Ιατρεία ή στο Ιατρείο Ενδοσκοπήσεων, περιλαμβάνοντας την ουροροομετρία, την ενδοσκόπηση του κατωτέρου ουροποιητικού με εύκαμπτο ή άκαμπτο κυστεοσκόπιο καθώς και την υπερηχογραφικά κατευθυνόμενη διορθική (TRUS) βιοψία προστάτη, ενώ η Κλινική διαθέτει και σύγχρονη συσκευή πλήρους Ουροδυναμικού ελέγχου, για τη διερεύνηση των διαταραχών της ούρησης (όπως η ακράτεια κ.α).

Η χειρουργική θεραπευτική αντιμετώπιση των παθήσεων της Ουρολογίας ή Ουρο-ογκολογίας, γίνεται τόσο στο Κεντρικό Κτίριο του Νοσοκομείου, για εκείνους που νοσηλεύονται, όσο και στο υπερσύγχρονο κέντρο ημερησίας νοσηλείας (Κ.Η.Ν) “Ν. Κούρκουλος” , το οποία εγκαινιάστηκε πρόσφατα και λειτουργεί στο κτίριο της οδού Ασωπίου & Παράσχου.

Οι ημέρες Χειρουργείου της Κλινικής είναι Τρίτη – Πέμπτη για τα Χειρουργεία στο κεντρικό κτίριο και κάθε Παρασκευή για το χειρουργείο Ημερήσιας Νοσηλείας.

Στο Κ.Η.Ν. «Ν. Κούρκουλος» αντιμετωπίζονται παθήσεις για τις οποίες δεν είναι αναγκαία πολυήμερη θεραπεία όπως η φίμωση ή ο βραχύς χαλινός, η υδροκήλη ή η κιρσοκήλη, παθήσεις της επιδιδυμίδας καθώς και τοποθέτηση ή αλλαγή αυτοσυγκρατούμενων ουρητηρικού καθετήρα (DJ/ pig tail) ή νεφροστομίας. Σύντομα θα διενεργούνται εκεί και οι κατευθυνόμενες βιοψίες προστάτη.

Η αντιμετώπιση ασθενών με καλοήθεις παθήσεις του προστάτη γίνεται με τα πλέον σύγχρονα μέσα (TURis, Green Light Laser) ώστε να μειώνεται στο ελάχιστο τόσο ο κίνδυνος επιπλοκών όσο και η μετεγχειρητική νοσηλεία.
Η λιθίαση του ουροποιητικού αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση στους καρκινοπαθείς ασθενείς, ενώ η αντιμετώπιση των ασθενών γίνεται με επιτυχία μέσω σύγχρονων ουρολογικών μεθόδων ελάχιστης επεμβατικότητας, όπως η ουρητηρολιθοτρίψια laser (URS) και τη διαδερμική νεφρολιθοτομή (PCNL).

Στην Oυρολογική Kλινική πραγματοποιείται όλη η γκάμα των επεμβάσεων για την αντιμετώπιση ασθενών με κακοήθεις παθήσεις των οργάνων του ουροποιητικού συστήματος όσο και αυτών που αφορούν το γεννητικό σύστημα του ανδρός. Η συνεργασία μας είναι συνεχής και προς τις υπόλοιπες Ειδικότητες της Χειρουργικής Ογκολογίας, με σκοπό τη βέλτιστη αντιμετώπιση των πολύπλοκων καταστάσεων εκ του Ουροποιητικού, που μπορεί να αντιμετωπίσει ο Ογκολογικός ασθενής.

Οι ημέρες εξέτασης των ασθενών στα Εξωτερικά Ιατρεία, που κλείνονται μέσω ραντεβού στο τηλέφωνο 14500 ή την ιστοσελίδα 14500.gr, είναι: Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή (πρωί) και Δευτέρα – Τετάρτη (απόγευμα)