elΛεωφόρος Αλεξάνδρας 171, Αθήνα 210 64 09 000info@agsavvas-hosp.gr

ΜΗΝ Παθολογικού Τομέα

Παρουσίαση του Τμήματος ΜΗΝ Παθολογικού Τομέα
Αρχική > ΜΗΝ Παθολογικού Τομέα

ΜΗΝ Παθολογικού Τομέα

Προϊσταμένη : Γιαννοπούλου Αθανασία
210 6495205-206
minpt@agsavvas-hosp.gr

Η  Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας (Μ.Η.Ν) του Παθολογικού Τομέα (Π/Τ) λειτουργεί από το 2017  στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας (Κ.Η.Ν)  «Ν. Κούρκουλος»  (Ασωπίου 4 και Παράσχου 16, Τ.Κ 11473, Γκύζη). Το Κ.Η.Ν αποτελεί παράρτημα του Γ.Α.Ο.Ν.Α «Ο Άγιος Σάββας» ενώ η Μ.Η.Ν Π/Τ ξεκίνησε τη λειτουργία της ως «Βραχεία Νοσηλεία» το 1994, αρχικά εντός του  νοσοκομείου έως ότου και μεταφέρθηκε.

Είναι η πρώτη Ογκολογική Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας στην Ελλάδα που έλαβε το 2022 την πιστοποίηση ISO 9001:2015, ΕΝ15224:2016.

Στη Μ.Η.Ν Π/Τ εξυπηρετούνται ασθενείς τεσσάρων (4) κλινικών: Α΄ Παθολογικής, Β΄ Παθολογικής,  Αιματολογικής και Ακτινοθεραπευτικής. Οι αντινεοπλασματικές θεραπείες  (χημειοθεραπείες, ανοσοθεραπείες) που γίνονται,  αφορούν ασθενείς με συμπαγείς όγκους και αιματολογικά νοσήματα.

Η  Μ.Η.Ν του Παθολογικού Τομέα έχει δυναμικότητα τέσσερις (4) κλίνες και 25 πολυθρόνες χημειοθεραπείας και εκτείνεται σε τρεις (3) ορόφους.

Στον 1ο όροφο βρίσκεται:

 • το γραφείο Κινήσεως όπου γίνονται οι διαδικασίες για την εισαγωγή των ασθενών.
 • τα γραφεία των ιατρών των Κλινικών Α΄Π και Β΄Π, όπου γίνεται η κλινική εκτίμηση των ασθενών για να  οριστικοποιηθεί η χορήγηση της θεραπείας τους
 • τα γραφεία Επικοινωνίας των νοσηλευτριών για τις αντίστοιχες κλινικές
 • το γραφείο της Γραμματείας της Β΄Π

Στον 5ο όροφο βρίσκονται οι τρεις θάλαμοι χορήγησης χημειοθεραπείας και ανοσοθεραπείας και κοινόχρηστοι χώροι ενώ στον 6ο όροφο υπάρχει επίσης ένας θάλαμος με δέκα πολυθρόνες χημειοθεραπείας, κοινόχρηστοι χώροι και το παρεκκλήσι του Αγίου Σάββα.

Το ωράριο λειτουργίας της μονάδας είναι από 07:00-16:30 από Δευτέρα έως Παρασκευή εκτός επίσημων αργιών.

Για το 2022 οι εισαγωγές των ασθενών ανήλθαν σε σχεδόν  22.200 (100 ασθενείς περίπου ημερησίως από την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα), ενώ κάθε μήνα πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο 1.800 αντινεοπλασματικές θεραπείες.

Προσωπικό της Μ.Η.Ν Π/Τ
Η  Μ.Η.Ν του Παθολογικού Τομέα λειτουργεί με την επίβλεψη των Ογκολόγων ιατρών των αντίστοιχων κλινικών στο Γ.Α.Ο.Ν.Α «Ο Άγιος Σάββας».

 • Για την Α΄Π κλινική Συντονιστής Διευθυντής: Αρδαβάνης Αλέξανδρος
 • Για τη Β΄Π κλινική Συντονιστής Διευθυντής: Τρυφωνόπουλος Δημήτρης
 • Για την Αιματολογική κλινική Συντονίστρια Διευθύντρια: Πουλή Αναστασία
 • Για την Ακτινοθεραπευτική κλινική Συντονιστής Διευθυντής: Ζαμπάτης Χαράλαμπος

Προϊσταμένη νοσηλεύτρια: Γιαννοπούλου Αθανασία

Στελέχωση

 • 4 εξειδικευμένοι ιατροί
 • 4 ειδικευόμενοι ιατροί
 • 12 νοσηλευτικό προσωπικό
 • 2 διοικητικοί υπάλληλοι

Καθ΄όλη τη διάρκεια λειτουργίας της καλύπτεται από Καρδιολόγο και Αναισθησιολόγο ιατρό.

Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία η διακομιδή ασθενούς στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γ.Α.Ο.Ν.Α «Ο Άγιος Σάββας» για περαιτέρω αντιμετώπιση, υπάρχει μόνιμα ασθενοφόρο για την ασφαλή μεταφορά του.

Διαχείριση λοίμωξης από SARS –Cov-2 (Covid 19)

 • Για την είσοδο των ασθενών στο Κ.Η.Ν «Ν. Κούρκουλος» θα πρέπει να υπάρχει αρνητικό Rapid test έως 24 ωρών.
 • Για ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία πάνω από μια ημέρα, το τεστ πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά 48 ώρες για κάθε ημέρα εισαγωγής (ανάλογα με το πρόγραμμα θεραπείας).
 • Η λήψη του τεστ μπορεί να γίνει σε εξωτερικό εργαστήριο ή δωρεάν τις εργάσιμες ημέρες και τις ώρες 07:30- 12:00 το μεσημέρι, στο κτήριο που υπάρχει απέναντι από το «Ν. Κούρκουλος»       (μπλε κτήριο).
 • Εάν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα θα ενημερωθείτε από τους ιατρούς της κλινικής σας, η θεραπεία θα αναβληθεί προσωρινά και θα γίνει στη συνέχεια επαναπρογραμματσμός της.
 • Σε περίπτωση που ο θεράπων ιατρός κρίνει ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε η θεραπεία, θα προγραμματισθεί η εισαγωγή σας στο κεντρικό νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας» σε ειδική πτέρυγα.
 • Προς το παρόν η είσοδος και παραμονή των συνοδών των ασθενών στο Κ.Η.Ν  «Ν. Κούρκουλος» δεν είναι δυνατή εκτός ελαχίστων περιπτώσεων (δυσκολία επικοινωνίας, άνοια  κλπ)  και πάντα σε συνεννόηση με τους ιατρούς της κλινικής και την προϊσταμένη της Μονάδας.
 • Σε περίπτωση που θεωρηθεί αναγκαία η είσοδος συνοδού, θα πρέπει να προσκομίσει και αυτός αρνητικό Rapid test έως 24 ωρών. Η είσοδος του συνοδού αφορά μόνο στην ενημέρωση από τους γιατρούς της  κλινικής για την πορεία νόσου του ασθενούς και στη συνέχεια ο συνοδός αποχωρεί.
 • Η χρήση μάσκας προστασίας είναι απαραίτητη καθ΄όλη τη διάρκεια παραμονής στη Μονάδα.

Πρωτόκολλα λειτουργίας της Μ.Η.Ν Π/Τ

 • Στη Μονάδα εφαρμόζονται πρωτόκολλα κλινικής πρακτικής σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες που αφορούν κυρίως στη χορήγηση αντινεοπλασματικής θεραπείας, στην ασφάλεια του ασθενούς, στην αντιμετώπιση ανεπιθύμητων ενεργειών και συμβαμάτων (αλλεργικής αντίδρασης, εξαγγείωσης)
 • Γίνεται εξατομικευμένη ενημέρωση από τη νοσηλεύτρια επικοινωνίας της κάθε κλινικής όσον αφορά το θεραπευτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται στη Μονάδα καθώς και στις διαδικασίες που ακολουθούνται, με γραπτές οδηγίες και έντυπα.
 • Κλινική εκτίμηση και επικύρωση θεραπείας του ασθενούς από τους ιατρούς της εκάστοτε κλινικής προηγείται πάντα της χορήγησης αντινεοπλασματικής θεραπείας . Η Μονάδα καλύπτεται από  ιατρικό προσωπικό καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της.
 • Η διάλυση και ανασύσταση των κυτταροτοξικών σκευασμάτων γίνεται σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές του Good Manufacturing Practice (GMP) στην Ειδική Μονάδα Διαλύσεων του Κ.Η.Ν «Ν. Κούρκουλος», η οποία διαθέτει (2) θαλάμους Κάθετης Νηματικής Ροής (Vertical laminar flow).
 • Ο κάθε θάλαμος χορήγησης διαθέτει υπεύθυνο νοσηλευτή ο οποίος εφαρμόζει εξατομικευμένη χορήγηση θεραπευτικού σχήματος, ανάλογα με τον ημερήσιο προγραμματισμό των θεραπειών.
 • Στη Μονάδα εφαρμόζονται Κλειστά Συστήματα Χορήγησης Χημειοθεραπείας με στόχο την τήρηση κανόνων υγιεινής κι ασφάλειας τόσο για το προσωπικό όσο και για τους  ασθενείς σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές και την κείμενη Ελληνική νομοθεσία.
 • Γίνεται οργανωμένη και συστηματική εκπαίδευση ασθενών με έντυπα και οδηγούς- εργαλεία, πιστοποιημένους από την Ένωση Ογκολόγων παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) και τον Τομέα Ογκολογίας του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΣΝΕ)
 • Ακολουθούνται ρητά οι Οδηγίες του Εσωτερικού Κανονισμού Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων του Γ.Α.Ο.Ν.Α «Ο Άγιος Σάββας» (Διαδικασίες για έλεγχο Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων, Έλεγχος καθαριότητας, Κατευθυντήριες Οδηγίες για παρεμβατικές διαδικασίες κλπ)
 • Εφαρμόζεται ο Εσωτερικός Κανονισμός Διαχείρισης Αποβλήτων και ειδικότερα η ορθή διαχείριση, απόρριψη, φύλαξη και αποκομιδή των κυτταροστατικών αποβλήτων.
 • Για την πρόληψη νόσησης από τον ιό Covid-19 και μετάδοσης της λοίμωξης, ακολουθούνται τα πρωτόκολλα του Ε.Ο.Δ.Υ και οι οριζόντιες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας.

Ενημερωτικά έντυπα ασθενών

 1. Έντυπο συναίνεσης χρήσης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα
 2. Ενημερωτικό σημείωμα ασθενών Α΄ Παθολογικής κλινικής
 3. Ενημερωτικό σημείωμα ασθενών Β΄ Παθολογικής  κλινικής
 4. Έντυπο εκπαίδευσης ασθενών για Πιθανές Ανεπιθύμητες Ενέργειες από τη χορήγηση χημειοθεραπείας
 5. Οδηγός Ενημέρωσης Ασθενούς που Υποβάλλεται σε Χημειοθεραπεία (ΕΣΝΕ- ΕΟΠΕ)
 6. Οδηγός Ενημέρωσης Ασθενούς υπό Ανοσοθεραπεία (ΕΣΝΕ- ΕΟΠΕ)
 7. Έντυπο οδηγιών για τον ασθενή με εμφυτεύσιμο Κεντρικό Φλεβικό Καθετήρα Portacath
 8. Έντυπο οδηγιών για τον ασθενή με Κεντρικό Φλεβικό Καθετήρα Picc Line
 9. Έντυπο παραπομπής για συστηματική φροντίδα Κεντρικού Φλεβικού Καθετήρα Picc Line
 10. Οδηγίες για το Νευροπαθητικό Πόνο-Νευροπάθεια-Νευροτοξικότητα
 11. Οδηγίες για το Σύνδρομο Παλαμών – Πελμάτων
 12. Οδηγός διαχείρισης Δερματικής τοξικότητας οφειλόμενης σε Στοχεύουσες Θεραπείες (ΕΣΝΕ- ΕΟΠΕ)
 13. Οδηγίες για τη Δερματική Τοξικότατα από αναστολείς του EGFR: βασικές γνώσεις και πρακτικές οδηγίες (Ε.Ο.Π.Ε)
 14. Ενημερωτικό σημείωμα ασθενούς για εξαγγείωση
 15. Έντυπα προετοιμασίας (premedication) για χορήγηση Taxol (Paclitaxel)
 16. Έντυπα προετοιμασίας (premedication) για χορήγηση Taxotere (Docitaxel)
 17. Έντυπο οδηγιών για χορήγηση Alimta (Pemetexed)
 18. Έντυπο οδηγιών για χορήγηση Xeloda (Capecitabine)
 19. Ερωτηματολόγιο Ικανοποίησης Ασθενών της Μ.Η.Ν Π/Τ
 20. Ενημερωτικό έντυπο Κοινωνικών Παροχών

 

 

Πιστοποίηση Μ.Η.Ν Π/Τ

Το Φεβρουάριο του 2022 (21/02/2022) η Μονάδα κατόπιν επιθεώρησης έλαβε την πιστοποίηση ISO 9001, EN15224:2016  που αφορά στη διαχείριση ποιότητας ειδικά για την Ιατρονοσηλευτική περίθαλψη και την ασφάλεια του ασθενούς.

Το πρότυπο πιστοποιεί ότι οι διαδικασίες σχεδιασμού, υλοποίησης και διαχείρισης  στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας του Παθολογικού Τομέα εξασφαλίζουν την αξιοπιστία των διαδικασιών υγειονομικής περίθαλψης που ακολουθούνται , σχετικά με την ασφάλεια των ασθενών αλλά και  την  αποτελεσματικότητα και την καταλληλότητα της φροντίδας που αυτοί λαμβάνουν.

Η επιθεώρηση διενεργήθηκε από Διαπιστευμένο Φορέα Επιθεώρησης και Πιστοποίησης τη  Swiss Approval  η οποία είναι αξιολογημένη από το Βρετανικό Οργανισμό Διαπίστευσης UKAS  (UK Accreditation Body) κι  έχει διάρκεια 3 ετών με ετήσιες επιθεωρήσεις.

 

 

 

 

 

Στοιχεία επικοινωνίας  Μ.Η.Ν Π /Τ:

Τηλ. Ιατρών Α΄Π κλινικής: 210- 6495211
Τηλ. Νοσηλευτών επικοινωνίας Α΄Π: 210-6495205
FAX: 210-6495208

Τηλ. Ιατρών Β΄Π κλινικής: 210 -6495212
Τηλ. Νοσηλευτών επικοινωνίας Β΄Π: 210-6495206
FAX: 210-6495209
Τηλ. Γραμματείας  Β΄Π: 210-6495213

Τηλ Προϊσταμένης: 210-6495250

Τηλ. Γρ. Κινήσεως: 210-6495207

E mail: minpt@agsavvas-hosp.gr

 

Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας (Κ.Η.Ν) «Ν. Κούρκουλος»
Ασωπίου 4 και Παράσχου 16,  Τ.Κ 11473,  Γκύζη
(Κοντά στο πεδίον του Άρεως)