elΛεωφόρος Αλεξάνδρας 171, Αθήνα 210 64 09 000info@agsavvas-hosp.gr

Α΄ Παθολογικό – Ογκολογικό

Παρουσίαση του Α΄ Παθολογικoύ – Ογκολογικού Τμήματος
Αρχική > Α΄ Παθολογικό – Ογκολογικό

Α΄ Παθολογικό – Ογκολογικό

Επιστημονικά Υπεύθυνος
Διευθυντής : Αρδαβάνης Αλέξανδρος
210 6409381
ardavanis@yahoo.com
Ιατροί Τμήματος
Διευθυντής : Περγαντάς Νικόλαος
210 6409382
nikperg@yahoo.gr
Διευθυντής : Δεσσές Νικόλαος
210 6409382
nikolaosdesses@gmail.com
Επιμελητής Α' : Νικολάου Μιχαήλ
210 6409382
mixalisnikola@gmail.com
Επιμελητής Α' : Τζοβάρας Αλέξανδρος
210 6409382
oncology1@agsavvas-hosp.gr
Επιμελητής Β' : Μαραγκός Χαρίλαος
210 6409382
xaris5250@hotmail.com

Το νοσοκομείο μας αναπτύσσεται σε χώρο που δωρίσθηκε από το Δήμο Αθηναίων επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας και σταδιακά έλαβε την σημερινή του μορφή. Από την ίδρυσή του ως στόχο είχε την αποκλειστική ενασχόληση με τη θεραπεία και αντιμετώπιση των κακοήθων. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα της σφαιρικής αντιμετώπισης των ασθενών με καρκίνο ενώ σε αυτό συνέβαλε και η ανάπτυξή του ως «ολοκληρωμένο αντικαρκινικό κέντρο» συγκεντρώνοντας επιστήμονες εγνωσμένου κύρους.

Το Α΄ Παθολογικό – Ογκολογικό Τμήμα αποτελεί το πρώτο από τα δύο παθολογικά τμήματα του ΓΑΟΝΑ «Ο Άγιος Σάββας» και ιδρύθηκε το 1985 με την έναρξη του ΕΣΥ. Μέσα σε 35 έτη λειτουργίας έχουν νοσηλευθεί δεκάδες χιλιάδες ασθενών με νεοπλάσματα όλων των τύπων με την σχετική απορρέουσα εμπειρία.

Ένα από τα μεγαλύτερα αλλά μη «κοστολογημένα» έργα της κλινικής μας είναι η «παραγωγή» αξιόμαχων ιατρών όλων των Παθολογικών ειδικοτήτων, αλλά κυρίως Παθολόγων – Ογκολόγων, οι οποίοι λόγω της άριστης κατάρτισής τους, έχουν στελεχώσει τα ογκολογικά τμήματα και τα νοσοκομεία τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος.
Μερικά σημαντικά στοιχεία για την κλινική μας παρουσιάζονται παρακάτω:

 

1) Προσωπικό:

Επιμελητές Ιατροί Ειδικευόμενοι Ιατροί Νοσηλευτές ΒΔ4 Νοσηλευτές ΚΗΝ Γραμματειακή Υποστήριξη
Αρδαβάνης Α.* 5 ειδικευόμενοι** Ογκολογίας Αδάμ Χ.*** Γιαννοπούλου Α.*** Γκαλιμάνη Θ.
Περγαντάς Ν. 4 ειδικευόμενοι** Παθολογίας Κουτσικουρή Ε. Λαμπράκη Γ. Δέδε Μ. ****
Δεσσές Ν.   Πολίτου Π. Βασιλοπαναγή Α. Γκερέκου Μ. ****
Νικολάου Μ.   Τσαλδαράκη Α. Ζορμπά Α.  
Τζοβάρας Α.   Μυλωνάκου Κ. Ράπτη Ε.  
Μαραγκός Χ.   Πολίτης Ν. Μπάρα Ο.  
Κόκκαλη Σ.   Βιέρου Δ. Πουλιάση Ε.  
Τριποδάκη Ε.Σ.   Σταυροπούλου Κ. Παναγοπούλου Ο.  
Μάγγου Ε.   Ιωαννίδου Μ. Κυρίτση Β.  
Αρμόνης Β. (Από μακρού σε άδεια άνευ αποδοχών)   Κωστέλλου Π. Τασούλα Γ.  
    Δεληκωστίδου Η. Σχορετσανίτη Μ.  
    Χόντου Δ. Στογιάννη Η.  
    Παύλου Μ. Σκλάβου Σ.  
    Κωστάρας Μ. Δημητροπούλου Ν.  
    Λιανέρης Ι. Καρδαρά Β.  

* Επιστημονικά Υπεύθυνος Διευθυντής του τμήματος
**Παθολογικής Ογκολογίας : Καρατράσογλου Ε. –Ταλαγάνη Σ. – Βέρος Χ. – Χολής Ν. – Περδικάρη Κ.Χ.
Παθολογίας :Πανουσιέρης Μ.- Θεοχάρης Α.- Πατσιαλός Η.- Κουκουράκης Ι. *** Προϊσταμένη του εκάστου νοσηλευτικού τμήματος **** Data manager των κλινικών μελετών του τμήματος σε συνεργασία με την ΕΛΟΕΠ

2) Εγκαταστάσεις:
Το Α’ Παθολογικό-Ογκολογικό Τμήμα χωροταξικά τοποθετείται στον τέταρτο όροφο (ΒΔ4) της «νέας πτέρυγας» στο κεντρικό συγκρότημα του ΓΑΟΝΑ «Ο Άγιος Σάββας» ενώ αποτελείται συνολικά από 34 κλίνες. Οι δράσεις που αναπτύσσει το τμήμα είναι πολλαπλές και συνοψίζονται στα ακόλουθα:

Α- Ογκολογικό Τμήμα με 24ωρη ιατρική κάλυψη. Στο ογκολογικό τμήμα εισάγονται προγραμματισμένες εισαγωγές, πολυήμερα θεραπευτικά σχήματα καθώς και περιστατικά από τα «επείγοντα» (ΤΕΠ) του νοσοκομείου μας. Επίσης το τμήμα μας έχει ιδιαίτερη ενασχόληση με την «βέλτιστη ανακουφιστική φροντίδα» των ασθενών, όταν αυτό απαιτείται. Οι νοσηλείες που πραγματοποιούνται στο τμήμα μας υπερβαίνουν τις 1.200 κατ’ έτος.

Β- ΚΗΝ (Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος»). Στο ΚΗΝ λαμβάνουν οι ασθενείς μας τις ημερήσιες θεραπείες τους σε συνθήκες απόλυτα εναρμονισμένες με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα. Χωροταξικά στεγάζεται στο πρώην 6ο Ογκολογικό Νοσοκομείο του ΙΚΑ, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τα κεντρικά κτίρια του ΓΑΟΝΑ «Ο Άγιος Σάββας» (επί των οδών Ασωπίου και Παράσχου) ενώ ανακατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε πλήρως με χρηματοδότηση της κ. Μαριάννας Λάτση. Από τα τηρούμενα αρχεία του νοσοκομείου μας το τμήμα μας πραγματοποιεί στο ΚΗΝ άνω των 11.000 θεραπειών ετησίως που αναλογούν περίπου σε 50 την ημέρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το τμήμα μας ακολουθεί τις διεθνείς κατευθυντήριες θεραπευτικές οδηγίες και υπάρχει ολιστική αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών και των προβλημάτων τους.

Γ- ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) για ασθενείς με καρκίνο σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΕΚΑΒ και μόνο για ασθενείς με διαγνωσμένο καρκίνο.

Δ- Εξωτερικά Ιατρεία που προσφέρουν την δυνατότητα διασύνδεσης νέων ασθενών στο νοσοκομείο μας αλλά και της συστηματικής παρακολούθησης των παλαιών θεραπευμένων ή σταθεροποιημένων σε θεραπείες ασθενών. Οι ιατροί του τμήματός μας πραγματοποιούν περισσότερες από 6000 εξετάσεις κατ’ έτος στα Εξωτερικά Ιατρεία.

Ε- Απογευματινά Ιατρεία με περισσότερες από 3.000 εξετάσεις ετησίως.

* Για τον προγραμματισμό των ραντεβού στα Εξωτερικά και Απογευματινά Ιατρεία είναι απαραίτητη η χρήση του τηλεφωνικού αριθμού 14500 ή του ιστότοπου www.14500.gr

3) Διασύνδεση με όλες τις ιατρικές ειδικότητες
Το τμήμα μας συμμετέχει σε όλα τα Ογκολογικά Συμβούλια του νοσοκομείου μας σε συνεργασία με όλες τις κλινικές – τμήματα που αναπτύσσονται σε αυτό. Το ΓΑΟΝΑ «Ο Άγιος Σάββας» προσφέρει την μοναδική δυνατότητα συνολικής αντιμετώπισης ασθενών με νεοπλασίες σε ένα «κάθετο κτιριακό συγκρότημα». Το νοσοκομείο μας αποτελεί νοσοκομείο «ειδικού σκοπού» και αντιμετωπίζει μόνο ασθενείς με νεοπλασίες δίνοντας την δυνατότητα της απρόσκοπτης ενασχόλησης και της απόλυτης εξειδίκευσης στον τομέα αυτό. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στους εξειδικευμένους μας νοσηλευτές και το πολύ υψηλό επίπεδο εκπαίδευσής τους.

4) Υποστηρικτική Ογκολογία
Στο τμήμα μας δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη διαρκή αλληλοτροφοδότηση με την κοινωνική υπηρεσία του νοσοκομείου μας, το τμήμα της κατ’ οίκον νοσηλείας και τον ψυχιατρικό τομέα (ψυχίατρος και ψυχολόγοι). Επίσης ακολουθούμε όλους τους διεθνώς αποδεκτούς κανόνες της βέλτιστης ανακουφιστικής φροντίδας στην πράξη.

5) Κλινικές μελέτες & Ερευνητική Δραστηριότητα (κλινική & μεταφραστική)
Το Α’ Παθολογικό – Ογκολογικό Τμήμα έχει μακρά παράδοση και εμπειρία στη συμμετοχή και διοργάνωση κλινικών μελετών. Το τμήμα μας συμμετέχει σε διεθνείς μελέτες και εξασφαλίζει την πρόσβαση με τον τρόπο αυτό στους ασθενείς του σε καινοτόμα φάρμακα που πιθανώς να μην έχουν ακόμη εισαχθεί στη χώρα μας. Η εξατομίκευση και προσωποποίηση της θεραπείας όταν αυτό απαιτείται είναι δυνατή και συναντάται κατά περίπτωση (Precision Medicine in Oncology) αποτελώντας υψηλή προτεραιότητα για μας.

6) Διασύνδεση με το πανεπιστήμιο
Σημαντική είναι και η διασύνδεση του τμήματός μας με πολλά πανεπιστημιακά τμήματα και εργαστήρια κυρίως του ΕΚΠΑ. Ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω τμήματα του ΕΚΠΑ σε πρόσφατη συνεργασία με το τμήμα μας:
– Κλινικής Βιοχημείας, Σχολή Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ και τον καθηγητή Ανδρέα Σκορίλα
– Κλινικής Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ και τον καθηγητή Δημήτριο Τραφαλή
– Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ και τον καθηγητή Μιχαήλ Καραμούζη

7) Εκπαιδευτικό έργο
Το τμήμα μας πραγματοποιεί πλούσιο εκπαιδευτικό έργο που συνοπτικά περιγράφεται στις κάτωθι δράσεις:
– Πρόγραμμα συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης
– Ετήσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης ειδικευομένων ιατρών στην Παθολογία
– Ετήσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης ειδικευομένων ιατρών στην Παθολογική Ογκολογία
– Παρουσιάσεις περιστατικών και σχολιασμός τους
– Αναφορά σε σύνθετα Παθολογικά και Ογκολογικά ζητήματα
– Εκπαίδευση χρηστής συμπεριφοράς προς τους ασθενείς
– Συμμετοχή του τμήματός μας σε όλα τα μεγάλα (διεθνή και εθνικά) συνέδρια με εργασίες, ομιλίες και προεδρεία.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην κλινική εκπαίδευση όλων των νέων ιατρών και στην ενδυνάμωση του βιογραφικού τους «ετοιμάζοντάς» τους για τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις της άσκησης της Ιατρικής υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

* Στο Α΄ Παθολογικό – Ογκολογικό Τμήμα εκπαιδεύονται νέοι ιατροί στο γενικό μέρος της ειδικότητας της «Εσωτερικής Παθολογίας» για δύο έτη και για την ειδικότητα της «Παθολογικής Ογκολογίας» με πλήρη ειδίκευση. Στα τελευταία 30 χρόνια έχουν εκπαιδευτεί από το τμήμα μας περισσότεροι από 50 ιατροί στο γενικό μέρος της «Εσωτερικής Παθολογίας» και περίπου 25 ιατροί «Παθολογικής Ογκολογίας»

8) Ανάπτυξη και βελτίωση των ψυχοκοινωνικών συνιστωσών της κλινικής ογκολογίας

9) Παράλληλες Δραστηριότητες της κλινικής μας

ΕΛΟΕΠ έχει δημιουργηθεί και αποτελείται από επαγγελματίες υγείας που συσχετίζονται με την θεραπεία κατά του καρκίνου. Είναι η μεγαλύτερη και πιο δραστήρια εταιρεία του χώρου. Δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα και οι δράσεις της στοχεύουν τόσο τους επιστήμονες υγείας όσο και τους πολίτες – ασθενείς.

Αποτελείται από τρείς επιμέρους κλάδους:
Α) Εκπαίδευση (που πραγματοποιείται με διάφορους τρόπους όπως τη διοργάνωση συνεδρίων, webinar και σεμιναρίων)
Β) Έρευνα (που πραγματοποιείται σε συνεργασία με διάφορους πανεπιστημιακούς φορείς και φαρμακευτικές εταιρείες)
Γ) Ψυχοκοινωνική ογκολογία (που πραγματοποιείται με σεμινάρια και σε συνεργασία με συλλόγους ασθενών)

Στόχος της εταιρείας είναι η εξασφάλιση των πολιτικών ευαισθητοποίησης των αρχών, των επιστημονικών φορέων και της κοινής γνώμης για το μέγεθος του προβλήματος των νεοπλασματικών νοσημάτων, σε σχέση με το περιβάλλον και τις κοινωνικές-οικονομικές δομές, καθώς και η ανάδειξη της πρόληψης και της αντιμετώπισης των κρίσιμων για την υγεία και τη ζωή θεμάτων, που έχουν σχέση με το περιβάλλον, την κοινωνία και τον καρκίνο.

Οι σκοποί της Εταιρείας είναι αποκλειστικά επιστημονικοί, κοινωφελείς, ανθρωπιστικοί και σε καμία περίπτωση κερδοσκοπικοί, περιλαμβάνουν ενδεικτικά:
α) την προαγωγή της ιατρικής επιστήμης και την άμεση ωφέλεια του κοινωνικού συνόλου.
β) την καλλιέργεια και προώθηση της κλινικής και βασικής έρευνας και των εφαρμογών της στην ιατρική και ιδίως στην ογκολογία, (στην Ελλάδα και τον διεθνή χώρο), σε συνεργασία με τους αντίστοιχους φορείς.
γ) την οργάνωση και τον συντονισμό ερευνητικών προσπαθειών που αποσκοπούν στην καλύτερη κατανόηση της αιτιολογίας, παθοφυσιολογίας, ανοσοβιολογίας & επιδημιολογίας των νεοπλασματικών νόσων, καθώς και την καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση των νεοπλασιών.
δ) την οργάνωση διδασκαλίας και ενημέρωσης στα κακοήθη νεοπλάσματα.
ε) την πληρέστερη και ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση προς όφελος του κοινωνικού συνόλου των προόδων της ιατρικής επιστήμης, τόσο στο διαγνωστικό και θεραπευτικό, όσο και στον τομέα της εκπαίδευσης, της πρόληψης & αγωγής υγείας.
ζ) την οργάνωση κάθε φύσεως επιστημονικών εκδηλώσεων όπως: ανακοινώσεων, διαλέξεων, επιστημονικών συγκεντρώσεων, συνεδρίων ελληνικών & διεθνών, με σκοπό την ελεύθερη διακίνηση ιδεών & γνώσεων πάνω στο αντικείμενο της εταιρείας.
η) την ευαισθητοποίηση & δραστηριοποίηση της κοινής γνώμης & των φορέων της δημόσιας διοίκησης στη σχέση της υγείας, κοινωνίας & περιβάλλοντος, καθώς & την αναζήτηση μιας πιο ουσιαστικής ηθικής στην διαχείριση των θεμάτων της υγείας.
θ) τη δημιουργία προϋποθέσεων για πρόληψη του καρκίνου σε ομάδες πληθυσμού.
ι) τη συμβολή στον εκσυγχρονισμό των νοσοκομειακών & άλλων δομών για την αντιμετώπιση των καρκινοπαθών.
κ) τη σύνδεση & συνεργασία της Εταιρείας με άλλες παρεμφερείς οργανώσεις, του ελλαδικού & εξωελλαδικού χώρου, ιδίως με κρατικές υπηρεσίες, ιδρύματα, επιστημονικούς & άλλους φορείς, επί παντός θέματος το οποίο έχει σχέση με τους σκοπούς της εταιρείας.
λ) την εθελοντική προσφορά των μελών της, όπου εθνικές & κοινωνικές ανάγκες το απαιτούν.
μ) την υγειονομική φροντίδα & πρόληψη σε περιοχές που χρήζουν υγειονομικής & ιατρικής φροντίδας.
ν) τη συμμετοχή σε υγειονομικές αποστολές σε περιοχές, χωριά & οικισμούς, όπου στερούνται ιατρικής & φαρμακευτικής περίθαλψης.
ξ) την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με θέματα ιατρικής πρόληψης & υγιεινής, όπως π.χ. υγειονομικός έλεγχος & δειγματοληψία πόσιμου ύδατος για χημική & μικροβιολογική ανάλυση
ο) την δυνατότητα αγοράς τεχνικού ιατρικού εξοπλισμού & μεταφορικών μέσων για χρήση σύμφωνη με τους σκοπούς της εταιρείας
π) την εκρίζωση των προκαταλήψεων & των στιγμάτων, που σχετίζονται με τον καρκίνο, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η νόσος ως μία βιολογική πάθηση που θεραπεύεται & όχι ως μια κοινωνική κατάσταση.
ρ) την πρόσβαση όλων των πολιτών στην πληροφόρηση, σε ότι αφορά τον καρκίνο, την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία, την ανακουφιστική φροντίδα ως και την ψυχολογική, συναισθηματική & πρακτική τους υποστήριξη.
σ) την αναγνώριση & υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών με καρκίνο.
τ) την ισότιμη πρόσβαση στην ποιοτική φροντίδα του ασθενούς με καρκίνο, σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα σήμερα επιστημονικά στοιχεία.
υ) την προάσπιση των εννόμων συμφερόντων των ασθενών με καρκίνο ή συγγενών τους, ενώπιον όλων των αρμοδίων αρχών.

Μέσα για την επίτευξη των παραπάνω στόχων & σκοπών θα είναι ενδεικτικά:
α. Η προαγωγή κάθε είδους δραστηριότητας γενικά με τον παραπάνω σκοπό & ειδικότερα η δημιουργία, προώθηση & υποστήριξη δημόσιων εκπαιδευτικών εκστρατειών με σκοπό την ενημέρωση για τις νεοπλασματικές ασθένειες, την πρόληψη & τη θεραπεία τους. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται & η παντός είδους βοήθεια σε ογκολογικά τμήματα που περιθάλπουν καρκινοπαθείς ασθενείς.
β. Η διοργάνωση & διεξαγωγή ερευνών στην ελληνική επικράτεια, για την πρόληψη & τη θεραπεία των νεοπλασματικών ασθενειών.
γ. Η συνεργασία σε τοπικό, περιφερειακό & διεθνές επίπεδο & με άλλα πρόσωπα, φυσικά & νομικά με έδρα την Ελλάδα, άλλη χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, καθώς & με κυβερνήσεις, εθνικούς, ευρωπαϊκούς ή διεθνείς οργανισμούς, και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή και μη κυβερνητικές οργανώσεις, ιδιαίτερα με τις Ιατρικές σχολές, τα Πανεπιστήμια & την Εκκλησία, που επιδιώκουν τους αυτούς ή συναφείς σκοπούς.
δ. Η διοργάνωση διαφημιστικών – ενημερωτικών εκστρατειών, εκθέσεων, παρεμβάσεων & η εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλες τις ηλικίες.
ε. Η δημιουργία ιστού ενημέρωσης μέσω βιβλιοθήκης με τίτλους (έντυπα & βιβλία) & χρήσης του διαδικτύου. Η δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου για την καταχώρηση των δραστηριοτήτων της εταιρείας, των βιογραφικών των συνεργατών & αναφορές στο έργο της.
ζ. Η παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού για τη χρησιμοποίησή του σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, σε ραδιοφωνικές ή τηλεοπτικές εκπομπές ή στο διαδίκτυο, ή όπου αλλού χρειαστεί, καθώς και η παραγωγή ταινιών μικρού & μεγάλου μήκους, βίντεο, μουσικής, τηλεοπτικών προγραμμάτων & μηνυμάτων.
η. Η αξιοποίηση των τεχνολογιών της πληροφορίας & της επικοινωνίας: Δημιουργία ιστοσελίδας με παροχή πληροφοριών & στήριξη σε ότι αφορά τον καρκίνο, δημιουργίας βάσης δεδομένων, με τη συλλογή από έγκυρες πηγές (διαδίκτυο, διεθνή βιβλιογραφία, κλινικές, ινστιτούτα, οργανώσεις, κ.α.)
θ. Η Εταιρεία έχει δικαίωμα να δημοσιεύσει ή να εκτυπώνει κάθε ανακοίνωση, ομιλία, κλπ, που γίνεται προς αυτήν ή μέσω αυτής, χωρίς καμία υποχρέωση αποζημιώσεων των ομιλητών ή ανακοινούντων (αφού όμως έχει εξασφαλίσει την ρητή ή γραπτή τους άδεια). https://www.cancerupdates.gr/

Πνοή Αγάπης https://www.pnoiagapis.gr/
ΚΕΦΙ https://www.anticancerath.gr/