Background Color:
 
Background Pattern:
Reset
Search

Κερδίζοντας τον έλεγχο

Η επιστροφή του καρκίνου

Η περίθαλψη & η θεραπεία

Ο καρκίνος που επιστρέφει μπορεί να επηρεάσει πολλές πλευρές της ζωής σας. Μπορεί να αισθάνεστε αδύναμοι και να έχετε την αίσθηση ότι έχετε χάσει τον έλεγχο. Όμως δε χρειάζεται να αισθάνεστε έτσι. Μπορείτε να συμμετάσχετε στην περίθαλψη και τη θεραπεία σας. Μπορείτε να μιλήσετε με τη θεραπευτική ομάδα και τα σημαντικά  σας πρόσωπα όταν πρόκειται να αποφασίσετε για τη περίθαλψή  σας. Αυτό μπορεί να σας δώσει μια αίσθηση αυτό - ελέγχου.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΣΑΣ ΟΜΑΔΑ

"Κάνω πολλές ερωτήσεις, γιατί θέλω να είμαι έτοιμος σε περίπτωση που συμβεί κάτι. Πραγματικά πιστεύω ότι όποιος  είναι υπεύθυνος για την περίθαλψή μου πραγματικά ενδιαφέρεται  για εμένα. Όμως φοβάμαι πως αν δε ρωτήσω για καθετί, μπορεί να ξεχάσουν να μου δώσουν κάποιες απαντήσεις."

Πολλοί άνθρωποι έχουν μια θεραπευτική ομάδα που αποτελείται από ανθρώπους που εργάζονται μαζί για να βοηθήσουν. Αυτή η ομάδα μπορεί να αποτελείται από γιατρούς, νοσηλευτές, άλλους υπαλλήλους που εργάζονται σε ογκολογικά κέντρα, διαιτολόγους ή άλλους ειδικούς. Κάποιοι άνθρωποι προτιμούν να μη ρωτούν για  τις θεραπευτικές επιλογές και τα μειονεκτήματά τους. Θεωρούν ότι οι γιατροί δεν επιθυμούν να ερωτώνται για λεπτομέρειες.

Αυτό όμως δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Οι γιατροί θέλουν οι ασθενείς τους να συμμετέχουν ενεργά στην περίθαλψή τους. Θέλουν οι ασθενείς  να συζητούν σχετικά με τις ανησυχίες τους μαζί τους. Παρακάτω αναφέρονται κάποια θέματα που ίσως επιθυμείτε να συζητήσετε με τη θεραπευτική σας ομάδα:

 •   Πόνος ή άλλα συμπτώματα: Να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς για το τι αισθάνεστε. Ενημερώστε τους γιατρούς σχετικά με το εάν πονάτε και πότε. Πείτε  του τι περιμένετε όσον αφορά στην ανακούφιση από τον πόνο.
 •   Επικοινωνία: Κάποιοι άνθρωποι θέλουν να γνωρίζουν λεπτομέρειες για την περίθαλψή τους. Κάποιοι άλλοι θέλουν να γνωρίζουν όσο λιγότερα γίνεται. Κάποιοι καρκινοπαθείς θέλουν οι οικογένειές τους να λαμβάνουν τις περισσότερες αποφάσεις. Τι θα προτιμούσατε; Αποφασίστε τι θέλετε να μάθετε, πόσα θέλετε να μάθετε και πότε αισθάνεστε ότι έχετε ακούσει αρκετά. Επιλέξτε τι σας ταιριάζει περισσότερο. Στη συνέχεια, ενημερώστε το γιατρό και τους συγγενείς σας. Ζητήστε τους να συμπεριφερθούν σύμφωνα με τις επιθυμίες σας.
 •   Οικογένεια: Κάποια μέλη της οικογένειες μπορεί να έχουν δυσκολία στο χειρισμό της ασθένειας. Δε θέλουν να ξέρουν πόσο έχει προχωρήσει η ασθένεια. Πρέπει να κατανοήσετε πόσες πληροφορίες θέλουν να  γνωρίζουν τα μέλη της οικογένειάς σου. Επίσης, είναι σκόπιμο να ενημερώσετε σχετικά με αυτό και τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Προχωρήστε σε αυτή την ενέργεια όσο πιο σύντομα γίνεται. Θα βοηθήσει στην αποφυγή προστριβών ή πρόκληση άγχους στους αγαπημένους σας ανθρώπους.

ΑΛΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

"Χρειάζεστε ένα μπλοκάκι, γιατί πηγαίνετε εκεί, σας δίνουν πολλές πληροφορίες και εσείς επειδή είστε φοβισμένοι, στην πραγματικότητα δεν ακούτε. Έπειτα, πηγαίνετε στο σπίτι και δε θυμάστε σχεδόν τίποτα από όσα ειπώθηκαν."

 •   Μιλήστε ανοιχτά για τις ανάγκες, τις ανησυχίες σας και τις ερωτήσεις σας. Μη ντρέπεστε να ζητήσετε από το γιατρό σας να επαναλάβει ή να εξηγήσει κάτι.
 •   Κρατήστε  ένα αρχείο με όλα τα χαρτιά και τις εξετάσεις που σας έχει δώσει ο γιατρός σας. Είναι επιθυμητό να το παίρνετε μαζί σας στις επισκέψεις. Επιπλέον, κρατήστε ημερολόγιο ή αρχείο από όλες σας τις επισκέψεις. Κάνετε μια λίστα από τα φάρμακα και τις εξετάσεις στις οποίες έχετε υποβληθεί. Αργότερα αν χρειαστεί, μπορείτε να κάνετε παραπομπή στις καταγραφές σας. Πολλοί ασθενείς το βρίσκουν  χρήσιμο, ειδικά όταν επισκέπτονται έναν καινούριο γιατρό.
 •   Κάνετε μια λίστα με τις ερωτήσεις σας πριν δείτε το γιατρό, ώστε να μην τις ξεχάσετε.
 •   Ζητήστε από κάποιον συγγενή ή φίλο να έρθει μαζί σας στο γιατρό. Μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε ερωτήσεις, ώστε να έχετε μια καθαρή εικόνα της κατάστασης. Αυτή μπορεί να είναι μια στιγμή που κατακλύζεστε από συναισθήματα .Μπορεί να δυσκολεύεστε να προσέξετε τι λέει ο γιατρός. Ίσως είναι ευκολότερο για κάποιον άλλο να κρατήσει σημειώσεις. Αργότερα μπορείτε να κάνετε μια ανασκόπηση όσων ειπώθηκαν.
 •   Ρωτήστε το γιατρό σας εάν μπορείτε να καταγράψετε ή να ηχογραφήσετε τα λόγια του.
 •   Ενημερώστε το γιατρό εάν θέλετε να ντυθείτε πριν σας ανακοινώσει τα αποτελέσματα. Κάποιοι ασθενείς αποσυντονίζονται όταν φορούν  ρόμπα. Αυτό μπορεί να εμποδίσει τη συγκέντρωσή τους στα λόγια του γιατρού.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΝΩΜΗ;

Κάποιοι ασθενείς νομίζουν ότι οι γιατροί τους θα προσβληθούν αν αναζητήσουν δεύτερη γνώμη. Συνήθως όμως, συμβαίνει το αντίθετο. Οι περισσότεροι θεωρούν καλοδεχούμενη μια δεύτερη γνώμη. Επίσης, πολλά ιδρύματα  ασφάλισης καλύπτουν αυτά τα έξοδα. Αν ζητήσετε μια δεύτερη γνώμη, μπορεί ο γιατρός να συμφωνήσει με το θεραπευτικό πλάνο του πρώτου γιατρού. Ή μπορεί να προτείνει κάποια άλλη προσέγγιση. Ό,τι από τα δύο συμβεί, θα έχετε σίγουρα μια καλύτερη αίσθηση ελέγχου και περισσότερες πληροφορίες. Μπορείτε να αισθανθείτε πιο σίγουροι για τις αποφάσεις που θα λάβετε, έχοντας επίγνωση των εναλλακτικών επιλογών.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές για το μεταστατικό καρκίνο. Η θεραπευτική μέθοδος εξαρτάται εν μέρει από τον προηγούμενο τύπο καρκίνου και τη θεραπεία που είχε εφαρμοστεί. Εξαρτάται επίσης από το σημείο του σώματος όπου έχει επανεμφανιστεί ο καρκίνος. Για παράδειγμα:

 •   Ένας μεταστατικός καρκίνος κοντά στον πρωτοπαθή μπορεί να θεραπευθεί με εγχείριση ή με ακτινοβολίες. Αυτό σημαίνει ότι ο γιατρός μετακινεί ή καταστρέφει τον όγκο με ακτινοβολία.
 •   Ένας μεταστατικός καρκίνος μακριά από τον πρωτοπαθή μπορεί να χρειάζεται χημειοθεραπεία, βιολογική θεραπεία ή ακτινοθεραπεία.

Είναι σημαντικό να ρωτήσετε το γιατρό σας για τις υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές. Μπορείτε επίσης να θέλετε μια δεύτερη γνώμη.  Μπορεί επιπρόσθετα να θέλετε να ρωτήσετε αν μια κλινική δοκιμή είναι κατάλληλη για εσάς.

ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

Οι θεραπευτικές κλινικές δοκιμές είναι ερευνητικές μελέτες που προσπαθούν να βρουν καλύτερες θεραπείες του καρκίνου. Κάθε μέρα οι ερευνητές του καρκίνου μαθαίνουν περισσότερα για τις θεραπευτικές επιλογές από τις κλινικές δοκιμές.

Κάθε έρευνα έχει κάποιους κανόνες σχετικά με το ποιος μπορεί να συμμετάσχει. Αυτοί οι κανόνες περιλαμβάνουν την ηλικία και τον τύπο καρκίνο του ασθενούς. Επίσης, λαμβάνουν υπόψη τις προηγούμενες μεθόδους θεραπείας και το πού εμφανίζεται ο μεταστατικός καρκίνος. Οι κλινικές δοκιμές έχουν και πλεονεκτήματα και κινδύνους. Ο γιατρός οφείλει να σας ενημερώσει πριν λάβετε οποιαδήποτε απόφαση για τη συμμετοχή σας. Υπάρχουν διάφορες φάσεις των κλινικών δοκιμών:

    Στην 1η φάση οι δοκιμές εξετάζουν τη δόση θεραπείας που είναι ασφαλής και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να χορηγείται.
    Στη 2η φάση οι δοκιμές ελέγχουν πώς απαντά ο καρκίνος σε καινούρια φάρμακα ή σε μια νέα θεραπεία.
    Στην 3η φάση οι δοκιμές συγκρίνουν μια αποδεκτή θεραπευτική μέθοδο με μια καινούρια, που οι ερευνητές ελπίζουν πως θα είναι καλύτερη.

Λαμβάνοντας μέρος σε μια κλινική δοκιμή μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας, αλλά και άλλους που θα νοσήσουν στο μέλλον. Ωστόσο, οι ασφαλιστικοί φορείς δεν καλύπτουν πάντα τα έξοδα. Το τι ακριβώς καλύπτουν εξαρτάται από το σχεδιασμό και την έρευνα. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, συζητήστε το με τη θεραπευτική σας ομάδα.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Αποφασίστε σχετικά με το ποια είναι τα ποιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό ή τους νοσηλευτές. Μερικές ιδέες:

 •   Ποιες είναι οι θεραπευτικές μου επιλογές;
 •   Ποια προτείνετε για εμένα;
 •   Σε ποιο βαθμό αυτή μοιάζει ή διαφέρει από την προηγούμενη θεραπεία μου;
 •   Πόσες πιθανότητες επιτυχίας έχει η θεραπεία που μου προτείνετε; Γιατί είναι καλύτερη για εμένα;
 •   Θα εξακολουθήσω να είμαι ικανός να απολαμβάνω δραστηριότητες που έχω χωρίς τη θεραπεία; Χωρίς τη θεραπεία θα μπορέσω να εξακολουθώ να τις έχω;
 •   Πόσο καιρό θα πάρει η θεραπεία;
 •   Θα υπάρξουν παρενέργειες; Kαι αν ναι, πόσο καιρό θα διαρκέσουν;
 •   Πώς μπορώ να χειριστώ τις παρενέργειες;
 •   Θα χρειαστεί να μείνω στο νοσοκομείο;
 •   Είναι μια κλινική δοκιμή διαθέσιμη σε εμένα;
 •   Χρειάζεται να πληρώσω εγώ κάτι;
 •   Αν η θεραπεία δεν επιτύχει, τι θα κάνω;

 

Επιμέλεια: Ντάλη Ευδοκία - Ψυχολόγος