Background Color:
 
Background Pattern:
Reset
Search

Εργασία & απασχόληση

Επιπτώσεις του καρκίνου

Πρακτικές επιπτώσες του καρκίνου στην εργασία

Η εργασία είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής και της διαβίωσης του ανθρώπου. Η συνέχιση της εργασίας κατά την διάρκεια της θεραπεία του καρκίνου είναι πολύ σημαντική στους ανθρώπους, έτσι ώστε να διατηρηθεί  όσο το δυνατόν περισσότερο η  καθημερινή  τους ρουτίνα. Ο καρκίνος έχει  αρνητική επίδραση στην εργασία. Οι άνθρωποι που κάνουν θεραπεία κατά  του καρκίνου αισθάνονται συνήθως εξάντληση. Η εξάντληση είναι κοινό χαρακτηριστικό των ανθρώπων που θεραπεύονται από τον καρκίνο και έχει επιπτώσεις στη φυσική λειτουργία των ασθενών,  στον συναισθηματικό τομέα  και στην συγκέντρωση. Αυτή η εξάντληση ασκεί συχνά αρνητικές επιδράσεις στις ζωές τους. Μπορεί να ασκήσει αρνητική επίδραση στη φυσική, ψυχοκοινωνική και οικονομική ευημερία και των υπαλλήλων με τον καρκίνο και στους ανθρώπους γύρω τους.

Τα άτομα που βρίσκονται σε θεραπεία νοιώθουν σωματικά και διανοητικά κουρασμένοι. Η διανοητική κούραση μπορεί να  περιλάβει την απώλεια μνήμης και να έλλειψη συγκέντρωσης. Τα άτομα μπορούν να  δημιουργήσουν ένα ημερολόγιο εξάντλησης όπου να καταγράφουν τα επίπεδα ενέργειας που έχουνε. Μια αμερικανική έρευνα έδειξε ότι  η εξάντληση είναι κοινή μεταξύ των ασθενών που κάνουν χημειοθεραπεία.  Η μελέτη έδειξε ότι:

• 76% των ασθενών έδειξαν ότι νοιώθουν εξάντληση, τουλάχιστον μερικές ημέρες κάθε μήνα κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης χημειοθεραπείας τους.
• 30% νοιώθουν κούραση σε καθημερινή βάση.
• 91% ήταν εκείνοι που ένοιωθαν ότι λόγω της εξάντλησης, χάνουν την κανονική  τους ζωή.
• 88% έδειξε ότι η εξάντληση προκάλεσε  αλλαγές στην καθημερινή  τους ζωή.
• Από τους ασθενείς που δούλευαν το 75% άλλαξε τον τρόπο δουλειάς τους, λόγω της εξάντλησης.
• 65% των ασθενών έδειξε ότι εξάντληση τους οδήγησε τουλάχιστον μια ημέρα την εβδομάδα εκτός εργασία, δηλαδή μέσο όρο 4,5 ημέρες τον μήνα.

Αυτά τα αποτελέσματα στηρίζονται σε μια αμερικανικής έρευνας που διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με  καρκίνο του μαστού διατρέχουν  μεγαλύτερο κίνδυνο εξάντλησης ως παρενέργεια μετά τη χειρουργική επέμβαση, την ακτινοβολία και τη χημειοθεραπεία. Ο κίνδυνος συντίθεται από τους πολλαπλάσιους ρόλους των γυναικών που επιστρέφουν στην εργασία κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Οι χημειοθεραπείες & οι ακτινοβολίες έχουν ως σκοπό να σκοτώσουν τα κύτταρα καρκίνου, και να αποβληθούν προτού να μπορέσουν να βλάψουν τα υγιή ή κανονικά κύτταρα. Υπάρχουν  τρεις πιο κοινές παρενέργειες από τις θεραπείες κατά του καρκίνου:

Ναυτία και εμετός.
Η ναυτία και ο εμετός μπορούν να ελεγχθούν από τα φάρμακα αντι-ναυτίας και μερικές φορές με την αυτοσυγκέντρωση.  Μερικοί άνθρωποι όμως δεν μπορούν να αποφύγουν τα συμπτώματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα ανακτήσουν από τη ναυτία μεταξύ τεσσάρων και 24 ωρών αφότου αρχίζουν την χημειοθεραπεία. Συνήθως μαζί με την ναυτία υπάρχει και εμετός.
Απώλεια μαλλιών.
Η απώλεια των μαλλιών ως αποτέλεσμα της θεραπείας  είναι κυρίως ψυχολογικό πρόβλημα. Δεν υπάρχει κανένας σχετικός πόνος και η τρίχα βγαίνει πάλι μετά το τέλος της θεραπείας. Η έκταση της απώλειας των μαλλιών  ποικίλλει. Σε μερικούς ανθρώπους υπάρχει μερική πτώση, ενώ άλλοι χάνουν όλα τα μαλλιά τους συμπεριλαμβανομένων των φρυδιών τους αλλά και σε όλα τα σημεία του σώματος που υπάρχει τριχοφυΐα. Σε μερικούς η απώλεια των μαλλιών γίνεται βαθμιαία και σε άλλους εμφανίζεται κυριολεκτικά  Όταν η τρίχα αρχίζει να βγαίνει ξανά είναι πολύ λεπτή σαν την τρίχα του μωρού.  Όταν η χημειοθεραπεία τελειώσει, οι τρίχες  αυξάνονται. Οι περούκες και τα μαντίλια μπορούν να κάνουν τα πράγματα ευκολότερα.
• Αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ο μυελός των οστών παράγει τα ουσιαστικά μέρη του αίματος και του ανοσοποιητικού συστήματος.  Μερικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία επιβραδύνουν ή πιέζουν εκείνη την παραγωγή, που καθιστά τους ανθρώπους πιο τρωτούς στις μολύνσεις. Εάν η κατάσταση  είναι σοβαρή, μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία και να δοθούν αντιβιοτικά μέχρις ότου ανακτήσει τις δυνάμεις του το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι υπάλληλοι στους οποίους δεν προσφέρονται  εναλλακτικές  συνθήκες εργασίας (ρυθμίσεις στις ώρες απασχόλησης, διαχείριση του φόρτου εργασίας), κατά τη διάρκεια και μετά από την θεραπείας κατά του καρκίνου μπορούν να είναι μέχρι και 15 φορές πιθανότερο να αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες.

Η έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που κάνουν θεραπεία για τον καρκίνο είναι τόσο παραγωγικοί όσο οι άνθρωποι που δεν εχουν καρκίνο. Οι άνθρωποι που κανουν θεραπεία για τον καρκίνο τείνουν επίσης να πέρνουν λιγότερη άδεια από άλλους υπαλλήλους.

Εργασιακό περιβάλλον & καρκίνος

Αν  και οι συνάδελφοι και ο εργασιακός χώρος μπορούν να προσφέρουν στήριξη στους υπαλλήλους που εντοπίζονται με  καρκίνο, η επιθυμία του ασθενούς για  μυστικότητα πρέπει πάντα να γίνεται  σεβαστή. Εάν κάποιος θέλει ή όχι οι συνάδελφοι του να γνωρίζoυν  για τη διάγνωσή του πρέπει να διευκρινιστεί το νωρίτερο δυνατόν. Τους περισσότερους  δεν τους απασχολεί εάν οι συνάδελφοί τους ξέρουν και οι θεραπευμένοι από τον καρκίνο προτείνουν ότι η πληροφόρηση των συναδέλφων για τη διάγνωσή τους, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική δεδομένου ότι τους δίνει την ευκαιρία να παρέχουν στήριξη. Σχετική έρευνα που έγινε από το «Cancer Council WA» διαπίστωσε ότι:

• 61,7% ενημέρωσε τους συναδέλφους τους για τη διάγνωση τους αμέσως.
• 18,3% ενημέρωσε τους συναδέλφους τους για τη διάγνωση μέσα σε μια εβδομάδα.
• 56,7% ενημέρωσαν  πρώτα τους στενούς συνάδελφους  και μετά τους υπόλοιπους.
• Το 1/3 προτίμησε να το πει στους στενούς συναδέλφους και εκείνοι μετά να ενημερώσουν τους άλλους.
• Μόνο το 3,3% δεν ενημέρωσε τους συναδέλφους τους για τη διάγνωσή τους.

Για μερικούς ανθρώπους, η είδηση ότι κάποιος συνάδελφος έχει  διαγνωστεί με καρκίνο  μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ψυχολογία τους. Κάποιος που έχει περάσει από την δοκιμασία του καρκίνου, είναι σημείο αναφοράς σε έναν που τώρα την περνάει,  γιατί μπορεί να διαψεύσει οποιεσδήποτε μύθους. Οι συνάδελφοι ενός προσώπου μπορούν να θελήσουν να ξέρουν περισσότερα  για τον καρκίνο του. Μια προσέγγιση είναι να ενημερωθεί το προσωπικό για τη φύση του καρκίνου, της πρόγνωσης, την πιθανή θεραπεία και διάρκεια, και οποιωνδήποτε παρενεργειών όπως η εξάντληση και η έλλειψη μνήμης.

Η ενημέρωση δεν είναι απαραίτητο να είναι πολύ λεπτομερής, μια συνοπτική  ενημέρωση είναι αρκετή. Οι συνοπτικές, εξακριβωμένες πληροφορίες είναι πιθανό να καταστήσουν τους συναδέλφους πιο άνετους γύρω από το ασθενή  και μπορεί να τον ενθαρρύνουν. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην διάλυση μύθων που τείνουν να περιβάλουν τον καρκίνο.
Οι πιο συχνοί μύθοι γύρω απο τον καρκίνο είναι:

• Ο καρκίνος είναι μεταδοτικός.
• Ο καρκίνος είναι πάντα θανατηφόρος.
• Μερικοί τραυματισμοί όπως οι πτώσεις μπορούν να προκαλέσουν τον καρκίνο αργότερα στη ζωή.
• Ένας τραυματισμός στο στήθος μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού.
• Ο καρκίνος του μαστού είναι μεταδοτικός.
• Οι άνθρωποι είναι καλύτεροι να μην ξέρουν ότι έχουν καρκίνο.
• Δεν υπάρχει καμία αποτελεσματική θεραπεία για τον καρκίνο.
• Η θεραπεία του καρκίνου με χειρουργική επέμβαση είναι η αιτία της εξάπλωσης σε όλο το σώμα.
• Οι άνθρωποι με καρκίνο πεθαίνουν πάντα με πόνο.
• Εάν το  pap-test  παρουσιάζει ανώμαλα κύτταρα, σημαίνει ότι μια γυναίκα έχει καρκίνο.

Οι υπάλληλοι  που φροντίζουν ήδη κάποιον καρκινοπαθή στο περιβάλλον τους, μπορεί να είναι δύο φορές πιο πιθανό να πάθουν  κατάθλιψη από τους ίδιους τους ασθενείς συναδέρφους, ειδικότερα μεταξύ των γυναικών. Υπάρχουν πολλοί πρακτικοί τρόποι για συναδέλφους να προσφέρουν στήριξη, όπως για παράδειγμα να στηρίξουν τον εργασιακό φόρτο του συναδέρφου τους, κατά το διάστημα της απουσίας του από την εργασία, λόγω άδειας υγείας.

Το όφελος που πρέπει να έχουν οι υπάλληλοι με  καρκίνο σε έναν εργασιακό χώρο,  από τους εργοδότες τους και τους  συνάδελφους, είναι η συναισθηματική υποστήριξη, αλλά και η βοήθεια σχετικά με την εργασία τους.

Πως μπορεί να βοηθήσει ο εργοδότης

• Να παρέχει στο προσωπικό, μέσω ειδικευμένων ανθρώπων, μια συνοπτική περιγραφή για τη φύση του καρκίνου, τη πρόγνωση, τις  θεραπείες και τη διάρκεια, τις  παρενέργειες, μπορεί να έχει  θετικά αποτελέσματα.
• Να ζητήσει από κάποιον, που έχει περάσει από την θεραπεία του καρκίνου, στον εργασιακό χώρο,  να είναι σύμβουλος σε έναν πρόσφατα-διαγνωσθέντα υπάλληλο είναι αποτελεσματικό. Το πρόσωπο με τον καρκίνο πρέπει να συμφωνήσει  και φυσικά, ένα κατάλληλο πρόσωπο να είναι διαθέσιμο. Οι σύμβουλοι πρέπει να επιλεχτούν προσεκτικά.
• Μπορεί να βοηθήσει  με το να προγραμματίσει την εργασία του καθενός ασθενή με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφεύγουν την έντονη σωματική δραστηριότητα.
• Ενθαρρύνοντας τους να εργάζονται τις ώρες που αισθάνονται περισσότερο ενεργοί.
• Τέλος ο εργοδότης θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να διαφοροποιεί  τις εργασιακές αρμοδιότητες ή τον όγκο της εργασίας εφ’ όσον αυτό κριθεί απαραίτητο, αφού δύσκολο να ξέρει κάποιος, πως ακριβώς η θεραπεία του καρκίνου θα επηρεάσει τον καθένα ξεχωριστά.

Οι εργασιακές επιπτώσεις του καρκίνου σε νούμερα...

Μια έρευνα στην Μεγάλη Βρετανία έδειξε ότι ο καρκίνος έχει επιπτώσεις στην εργασία  των ανθρώπων:

Ποιότητα εργασίας

   • 41% είπαν οτι η  εργασία τους είχε επιδεινωθεί ως αποτέλεσμα του καρκίνου.
   • 42% ειπαν οτι δεν ειχαν καμία αλλαγή.
   • 12% ειπαν οτι η  εργασιακη ζωη εχει βελτιωθεί ως αποτέλεσμα του καρκίνου

Ικανότητα & διεξιότες

   • 50% είπαν ότι δεν είχαν καμία αλλαγή στη ικανότητά τους να κάνουν την εργασία τους ως αποτέλεσμα του καρκίνου.
   • 5 % είπαν οτι  η ικανοτητα τους να κάνουν την εργασία τους είχε βελτιώσει.
   • 41% ειπαν οτι ηταν λιγότερο ικανοί να κάνουν σωστά  την δουλειά  τους.

Καριέρα

   • 37% είπαν ότι η σταδιοδρομίας τους χειροτέρεψε.
   • 54% είπαν ότι δεν είχε υπάρξει καμία αλλαγή
   • 4% είπαν ότι  είχε βελτιωθεί.

Οικονομικά

   • 36% αντιμετωπισαν σημαντικές οικονομικές δυσκολίες.
   • 38% των γυναικων  και 31% των ανδρών.

Οι υπάλληλοι που δεν είχαν οι εναλλακτικές ρυθμίσεις εργασίας, κατά τη διάρκεια και μετά από τη θεραπεία του  καρκίνου, ήταν μέχρι 15 φορές πιθανότερο να αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες.

Μειονότητα απο τις απαντήσεις της έρευνας στην Βρετανία αναφέρθηκαν στην έλλειψη οργάνωσης:

   • 2% είπαν  ότι βίωσαν διάκριση, ειδικότερα οι γυναίκες εξέθεοσαν μόνο αυτό.
   • 6% είπαν ότι δεν πήραν προαγωγή, εκ των οποίων το 3% ήταν γυναίκες και το 4% άνδρες.
   • 7% ότι έγιναν αλλαγές στην εργασία τους χωρίς συμφωνία, εκ των οποίων το 9% ήταν γυναίκες και το 5% άνδρες.
   • 2% είχε αισθανθεί  πίεση για να παραιτηθούν, εκ των οποίων το 6% ήταν γυναίκες και το 2% άνδρες.

Τα διαθέσιμα αυστραλιανά ερευνητικά συμπεράσματα είναι σύμφωνα με τις διεθνείς μελέτες. Περίπου 43% των συμμετεχόντων εξέθεσε την χειροτέρεψη της εργασίας τους ως αποτέλεσμα του καρκίνου. Εντούτοις, μόνο ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων που επιστρέφουν στην εργασία (15%) και των φροντιστών (27,8%) ανέφερε ότι αντιμετωπίστηκαν άδικα από τους εργοδότες τους. Μια δυτική αυστραλιανή μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διάκριση σε αυτόν τον τομέα είναι η εξαίρεση παρά ο κανόνας, αλλά ότι υπάρχει.

Επιστροφή στην εργασία

Μελέτες υπολογίζουν ότι μεταξύ 10% και 38% των υπαλλήλων δεν επιστρέφουν στην εργασία τους, μετά από τη θεραπεία κατά του καρκίνου. Υπάρχουν στοιχεία ότι ένα ενθαρρυντικό περιβάλλον εργασίας συνδέεται θετικά, με τα ποσοστά θεραπευμένων από τον καρκίνο, που επιστρέφουν στην εργασία και  φυσικά η χειρωνακτική εργασία συνδέεται αρνητικά με τα ποσοστά επιστροφής στον εργασιακό χώρο. Είναι όλο και περισσότερο πιθανό, οι άνθρωποι  που έχουν καρκίνο να είναι εργασιακά ενεργοί, επομένως η παραγωγικότητα και η πιθανότητα απασχόλησης κατά τη διάρκεια της θεραπείας κατά του καρκίνου, πρέπει να εξεταστεί από τους ασθενείς αλλά και τους εργοδότες.

Συνολικά η έρευνα υποστηρίζει ότι  οι άνθρωποι με  καρκίνο και οι  θεραπευμένοι, συνεχίζουν  να δουλεύουν. Από έρευνα που παρουσιάστηκε από το «Cancer Council WA» προκυπτει, ότι  τα δύο τρίτα (67%) των υπαλλήλων στην Αυστραλία, συνεχίζει να εργάζεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου και ότι από αυτούς το 94% συνεχίζουν να ανεβαίνουν στην καριέρα τους. Η μικρή αυτή αυστραλιανή μελέτη δείχνει ότι περίπου 10% των υπαλλήλων δεν επέστρεψε στην εργασία τους μετά από τη θεραπεία για τον καρκίνο.

Σε αντίθεση, η έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι σχεδόν το ένα τρίτο (31%) των υπαλλήλων επιστρέφει στην εργασία μετά από τη θεραπεία κατά του καρκίνου, ενώ σε μια αμερικανική μελέτη των χρόνιων καρκινοπαθών, στο Detroit, διαπίστωσαν ότι μόνο  τα δύο τρίτα (67%) από εκείνοι που εργάζονται κατά την διάρκεια της αρχικής διάγνωσής του καρκίνου εξακολουθούσαν να δουλεύουν  5-7 χρόνια αργότερα.

Το 2002 δημοσιεύτηκε μια αναθεώρηση της έρευνας, που εξέταζε το ποσοστό επιστροφής στην  εργασία των θεραπευμένων  καρκινοπαθών και οι παράγοντες που έχουν αντίκτυπο στην επιστροφή τους. Αυτή η έρευνα έδειχνε μέσο όρο επιστροφής στην εργασία  62% (ανάμεσα 30-93%). Οι παράγοντες που συνδέθηκαν αρνητικά με την επιστροφή στην εργασία ήταν, ένα μη-ενθαρρυντικό περιβάλλον εργασίας, η χειρωνακτική εργασία και το να έχουν  καρκίνο στον εγκέφαλο ή το λαιμό.